Tuesday, February 21, 2017

Trip to Padang - Bukittinggi Indonesia: Part 1

Posted by FadhDeela at 6:17 PM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum semua...

Setelah berkurun baru aku nak share trip aku ke Padang - Bukittinggi Indonesia. Trip nie aku bawak mak ayah. Bila bawa org tua nie kena la ambil tourist guide senang sikit nak bergerak.. Aku share itinerary and tips sikit.

Kitaorg pergi 21 September - 24 September 2016 (nampak tak berapa lamanya baru nak update) hahaha. Flight AA - Padang lebih kurang dalam 50minit, flight departure pukul 7.50am - 8.00am (nampak macam 10minit jer kan! haha
Sebab kat Padang masa dia lewat sejam dari waktu kita di Malaysia.

Kat sana aku ambil pak supir sbb bwk org tua so senang nak bergerak.. Aku dapat contact pak supir nie pun atas kawan.. dia dah pergi dulu and cakap pak supir nie ok harga pun berpatutan so boleh la...

Pak Supir Nama: Pak Roni
Contact No: +62 813-6340-8670

Aku pergi 4 hari 3 malam dia charge aku Rp. 1.650.000. Pembayaran semua berurusan di sana. Aku dengan slambar jer bayar last day. Kang byr awal2 dia bwk kita nak tak nak jer nanti.. so better last day baru bayar. Almaklum la kita bkn kenal pun dia siapa. Alhamdulillah services Pak Roni superb!
Sampai sahaja di Minangkabau International Airport terus pak supir bawa kami ke Bukittinggi.

👇 Aku share itinerary aku masa di padang.. Semua aku plan alhamdulillah dapat pergi. Cuma tak dapat pergi ke umah


Menariknya di Bukittinggi nie udaranya nyaman! sejukkk.. pemandangan dia Ya Allah cantik nya.. makanan dia pergh sedap gile! Kat Bukittinggi hilang dah diet bagai.. makan tak ingat dunia. haha

 Nie pemandangan semasa perjalanan dari Padang ke Bukittinggi

Dalam perjalanan ke Bukittinggi, kami singgah ke Air Terjun Lembah Anai! Masyallah cantik nya air terjun nie.. Dari jauh dah nampak air terjun dia..

Sejuknya air dia!! 

 Kat Air Terjun Lembah Anai nie kitaorg just ambil gambar pastu basuh2 muka jer.. Kata Pak Roni air kat sini boleh buat awet muda.. (yerrr jer laa kau!) haha

Dah puas main air kitaorg pun teruskan perjalanan ke Bukittinggi.. Memandangkan dah waktu lunch kami singgah mkn kat Pak Datuk Restoran. Perut pun berbunyi2 mintak di isi!! haha


Kau tengok lauk dia! bersusun.. Kat Padang - Bukittinggi nie cara makan dia mmg hidang. Kalau dah usik mmg kena byr.. so kalau mkn tu abiskan jer la.. Makanan dia mak aaii sedap betul! bertambah2 ayah aku mkn! hahaha

Lepas dah kenyang kami pun terus kan perjalanan ke Bukittinggi balik. Sebelum sampai bukittinggi kami singgah ke Pusat Dokumentasi dan Informasi Kebudayaan Minangkabau
Tempat nie ala-ala mcm muzium laa.. Best nya muzium dia bentuk rumah Minangkabau.. Cantik!!

Sayang nya masa kitaorg sampai hujan!! Tak dapat nak fefeeling kat luar.


 👉 Suasana di dalam muzium! Cantik.. Klasik.., Sejuk!! Kat sini juga boleh try pakai baju tradisional diaorg. Aku pun tak lepaskan peluang,. Haha


Nampak tak feeling tepi tingkat!! Berat kau atas kepala tu.. mcm mana la pengantin2 yang pakai benda nie.. Kagum!

Mak pun aku paksa pakai.. bila lagi nak pakai kan! hahaha (muka terpaksa)

 Boleh jadi awek Minangkabau nie! Teringa cerita lama.. Sob Sob Sob 😭

 Dah settled kat sini kitaorg pun gerak ke Hotel.. Kesian lak mak dgn ayah dah penat.. kalau ikutkan aku nak jer aku suh Pak Roni bwk pergi jenjalan lagi.

Aku booked Hotel Bunda - Bukittinggi. Hotel Bunda nie ada kat Padang jugak. Hotel dia OK sgt! Lokasi dia strategik.. Bilik dia besar utk aku 3 org! Sgt berpuas hati.


 Nanti kasi sambung part 2..

Friday, February 17, 2017

Lama Betul Bersarang!!

Posted by FadhDeela at 3:22 PM
Reactions: 
0 comments
Salam...

Hai semua.. Allahuakbar! lama gila aku update blog aku nie... last post 2014 skrg dah 2017 weiii

Rasa mcm azam tahun 2017 nie nak start berblog balik laaa. Byk pengalaman.. story.. nak kongsi dengan korang smua..

So kawan2 semua stay tune! Insyallah aku akan berblog kembali.. 😊💕

Gambar hanya ilusi hahaha
 

Selipar_Toilet Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review