Thursday, April 20, 2017

Trip to Hatyai - Part 1

Posted by FadhDeela at 10:10 AM
Reactions: 
Salam semua.. last 2 week aku dgn cik abg pergi trip budget ke hatyai.. mula asal nak pergi naik train jer tapi cik abg nak bwk anak buah dia so kitaorg decide bwk kete. Lagi panjang la langkah aku kalau naik kete.. haha
Mudah jer bawak kete masuk ke hatyai.. next entry aku story document yang kena prepare.
Kami pergi 3hari 2malam.. 9 - 11 April 2017

Day 1:
  • Floating Market
  • Asean Night Market
Kami gerak dari perak ke bukit kayu hitam.. gerak pepagi sebab nak sampai kat border pagi. Mls bak beratur pjg kat immigration.
Dah sampai kat border kena melepasi few checking.. wat lek wat peace jer diaorg just check random. Tak salah wat pe nak takut. Dah lepas kastam malaysia jln depan sikit ada kastam thailand pulak. Park kete pastu kena turun sorg2 utk cop pasaport. Kena beli kad putih - Arrival & Departure card (RM2) bagi jer passport kat org tu nnt dia tuliskan. Then pergi la beratur cop passport. Bfore pergi aku ada baca blog yg ckp kena selit RM2 dlm passport tapi aku tak buat pun. Mmg diaorg tak mintak tapi cik abg dgn anak buah dia kena.. so maknanya kat sini RM2 tu not nessesary la yer! Hahaha rasuah ke? 
Immigration part dah settled jom pergi cari kedai utk buat insurance. Insurance nie perlu! Utk keselamatan kita kat thailand. Aku buat aritu dlm 150baht (RM19.50). Settled semua Jom ke Hatyai!!
Kami dah sampaii.. time thailand dgn malaysia beza 1 jam awal. Aku sampai around 11.00am dlm hati sure tak boleh check in lagi sbb still awal. Tapi jenis aku mmg suka try n error. Aku stay kat Hatyai GreenView Hotel. Alhamdulillah terbaik hotel nie bagi check in awal.. staff dia pun helpful cuma communication xberapa ok.. mcm ayam dgn itik la wei nak bercommunicate hahahaha
Lepas dah rest beberapa minit kitaorg pun gerak pergi cari makan.. hasil blog juga aku jumpa kedai mkn nie! Terbaik nook!! Kedai halal sedap di Hatyai Kai Tod Decha.. - kami waze jer. Gagah jln kaki weii..Jumpa!
Ayam Goreng - Sedap gile!!
Sontam Betik
Ikan Kerapu masak ape tah.. Tak ingat! Sedap gile
Kami Kekenyangan!! Sedap.. Puas hati weiiii
Kenyang!! Mkn tak tengok org kiri kanan weii sedap sgt!! Kami nak balik hotel ambil kereta nak ke Floating Market pulak.. perut dah kenyang xmampu nak jln kaki kitaorg decide ambil tuk-tuk jer.. 20baht sorg!
Kitaorg hanya guna waze saje kat hatyai.. Alhamdulillah semua tempat hendak dituju berjaya sampai.. make sure co pilot korg jgn mcm aku!! Failed kanan kiri.. hahaha selalu kena mrh tunjuk lain sebut lain kikikikiki

Sampai dah floating market! Masyallah aku boleh gile mcm nie.. shopping!!! Baju murah-murah!! Ada saiz aku.. matilanak!!
video
video
Tapi memandangkan trip kali nie aku hanya focus pada mkn so aku xde shopping sgt pun.. beli sepasang baju hatyai n sehelai blouse kerja.
Puas berjalan.. balik hotel n rest.

Aktiviti mlm pergi ke Asean Night Market! Nie lagi jahanam weiii..

video

Day 2 will be continued.

0 comments:

 

Selipar_Toilet Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review