Monday, April 17, 2017

Kenapa Tidak Boleh Simpan Telur Di Dalam Peti Sejuk

Posted by FadhDeela at 10:18 AM
Reactions: 
Salam Semua.. Selamat Pagi
Pepagi pekena telur setengah masak syok jugak kan! Pagi nie kita cerita pasal "Kenapa telur tidak boleh simpan di dalam peti sejuk terlalu lama"

Setiap rumah di dunia ini pasti akan ada menyimpan telur ayam untuk dimakan, dimasak dan sebagainya. Kerana telur amat mudah dimakan serta senang untuk disediakan. Kebiasaannya semua telur akan disimpan di dalam peti sejuk untuk mengekalkan ketahanan telur.

Tahukah anda bahawa menyimpan telur di dalam peti sejuk mempunyai risiko yang amat memberhaya kepada kita?
Menurut satu kajian yang telah dilakukan daripada Journal of Food Protection mengatakan, penyimpanan telur di dalam peti sejuk berisiko tinggi dengan terdedahnya satu jenis bakteria yang dikenali sebagai 'salmonella'.
Berdasarkan kajian berkenaan kekurangan nutrisi di dalam telur juga akan berlaku apabila telur telah disimpan di dalam peti sejuk. Kekurangan nutrisi akan mengakibatkan kehilangan kandungan enzim, protein dan mineral di dalam telur.
Sekiranya kesemua nutrisi yang berada di dalam telur hilang, telur tersebut tidak memberikan apa-apa kebaikan kepada badan manusia malah ianya akan menyebabkan berlakunya berbagai penyakit.

Mulai sekarang kita perlu berhati-hati jika ingin menyimpan telur di rumah. Pastikan penyimpanan telur ayam di rumah berada di tempat yang sesuai iaitu di tempat suhu yang normal tidak terlalu sejuk dan tidak juga terlalu panas.

0 comments:

 

Selipar_Toilet Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review