Monday, March 6, 2017

Trip to Padang - Bukittinggi Indonesia: Part 3

Posted by FadhDeela at 3:25 PM
Reactions: 

Salam semua,

Sambungan dari Trip to Padang - Bukittinggi Indonesia: Part 2

Day 3 nie kami byk rileks enjoy moments kat Bukittinggi. Tempat2 yang kitaorg pergi melawat seperti:

1. Puncak lawang
2. Kelok 44 - Tak sampai pun ke 44 mak dah mabuk.. haha
3. Japanese Tunnel
4. Shopping

Last entry nie aku kasi jamu pictures jer la yer.. aku tak berapa ingat sgt aktiviti aritu.. hahaha

❤Puncak Lawang

 Puncak lawang nie permandangan dia cantik sgt! time aku pergi tu mendung pastu berangin so mmg sejuk la cite dia.. permandangan dia sgt cantik.. Puncak nie terletak di atas gunung berapi. Meh baca sikit pasal puncak lawang nie: Sumber

Puncak Lawang merupakan nama suatu puncak dataran tinggi di Kabupaten Agam Sumatera Barat. Dari tempat ini, kita bisa meihat birunya Danau Maninjau. Puncak Lawang terletak di Kecamatan Matur, Kabupaten Agam, Sumatra Barat. Ini daerah puncak menuju Danau Maninjau. Dari sini kita dapat melihat pemandangan Danau Maninjau secara utuh
Puncak Lawang berada di 1.210 mdpl. Di zaman penjajahan, tempat ini digunakan sebagai tempat peristirahatan bangsawan Belanda. Puncak Lawang sering digunakan untuk kejuaraan olahraga paralayang kelas internasional karena merupakan salah satu spot terbaik di Asia Tenggara. Untuk mencapai kawasan Puncak Lawang, kita akan melewati perjalanan dengan 44 belokan yaitu Kelok 44. 
  
Nie permandangan aku ambil dr luar kedai makan. Jgn tanya kedai mkn tu ape nama.. Mak lupe nyah! hahaha
❤Kelok 44

Kelok 44 sgt! mmg tak sampai la cite dia sbb ada org tu mabuk.. hahaha so kesian tgk mak aku dah pucat muka kitaorg pun decide stop jer.. hahaha 
Kitaorg pun proceed pergi Japanese Tunnel (Lubang Jepang). Masa otw pergi japanese tunnel nie aku ternampak durian tepi jalan. Memandangkan keluarga hantu durian kitaorg pun singgah.
  Durian dia makan dgn lemang!

❤Japanese Tunnel - Lubang Jepang

Lubang Jepang Bukittinggi (juga dieja Lobang Jepang) adalah salah satu objek wisata sejarah yang ada di Kota Bukittinggi, Sumatera Barat, Indonesia. Lubang Jepang merupakan sebuah terowongan (bunker) perlindungan yang dibangun tentara pendudukan Jepang sekitar tahun 1942 untuk kepentingan pertahanan.
Sebelumnya, Lubang Jepang dibangun sebagai tempat penyimpanan perbekalan dan peralatan perang tentara Jepang, dengan panjang terowongan yang mencapai 1400 m dan berkelok-kelok serta memiliki lebar sekitar 2 meter. Sejumlah ruangan khusus terdapat di terowongan ini, di antaranya adalah ruang pengintaian, ruang penyergapan, penjara, dan gudang senjata.
Selain lokasinya yang strategis di kota yang dahulunya merupakan pusat pemerintahan Sumatera Tengah, tanah yang menjadi dinding terowongan ini merupakan jenis tanah yang jika bercampur air akan semakin kokoh. Bahkan gempa yang mengguncang Sumatera Barat tahun 2009 lalu tidak banyak merusak struktur terowongan.
Diperkirakan puluhan sampai ratusan ribu tenaga kerja paksa atau romusha dikerahkan dari pulau Jawa, Sulawesi dan Kalimantan untuk menggali terowongan ini. Pemilihan tenaga kerja dari luar daerah ini merupakan strategi kolonial Jepang untuk menjaga kerahasiaan megaproyek ini. Tenaga kerja dari Bukittinggi sendiri dikerahkan di antaranya untuk mengerjakan terowongan pertahanan di Bandung dan Pulau Biak. 👉 Sumber
Ikut cerita tourist guide yg bawak kitaorg jln2 dlm nie kejam gile jepun time tu.. ada bahagian kat dapur bkn tempat diaorg masak tapi tempat dia sembelih org.. alahai seram nya!!

Di pintu masuk..
Nie kat luar dia. Mak dgn ayah tak masuk.. tak larat nak jalan.
View dari dalam lubang jepang!
 leh lak kau romantik2 dalam nie erk! hahaha

 Dah penat berjalan.. Mak ayah aku hantar g hotel aku n cik abg pergi jenjalan ke pasar atas! Kitaorg jalan kaki jer sbb dekat sgt dr hotel kitaorg. Semata pergi pasar atas tu sbb nak naik kuda!! hahahaha
kesian tgk makcik nie meniaga tepi jln jer.
Sepetang di Jam Gadang - Bukittinggi

 Selesai la sudah.

0 comments:

 

Selipar_Toilet Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review