Thursday, April 20, 2017

Trip to Hatyai - Part 1

Posted by FadhDeela at 10:10 AM
Reactions: 
0 comments
Salam semua.. last 2 week aku dgn cik abg pergi trip budget ke hatyai.. mula asal nak pergi naik train jer tapi cik abg nak bwk anak buah dia so kitaorg decide bwk kete. Lagi panjang la langkah aku kalau naik kete.. haha
Mudah jer bawak kete masuk ke hatyai.. next entry aku story document yang kena prepare.
Kami pergi 3hari 2malam.. 9 - 11 April 2017

Day 1:
  • Floating Market
  • Asean Night Market
Kami gerak dari perak ke bukit kayu hitam.. gerak pepagi sebab nak sampai kat border pagi. Mls bak beratur pjg kat immigration.
Dah sampai kat border kena melepasi few checking.. wat lek wat peace jer diaorg just check random. Tak salah wat pe nak takut. Dah lepas kastam malaysia jln depan sikit ada kastam thailand pulak. Park kete pastu kena turun sorg2 utk cop pasaport. Kena beli kad putih - Arrival & Departure card (RM2) bagi jer passport kat org tu nnt dia tuliskan. Then pergi la beratur cop passport. Bfore pergi aku ada baca blog yg ckp kena selit RM2 dlm passport tapi aku tak buat pun. Mmg diaorg tak mintak tapi cik abg dgn anak buah dia kena.. so maknanya kat sini RM2 tu not nessesary la yer! Hahaha rasuah ke? 
Immigration part dah settled jom pergi cari kedai utk buat insurance. Insurance nie perlu! Utk keselamatan kita kat thailand. Aku buat aritu dlm 150baht (RM19.50). Settled semua Jom ke Hatyai!!
Kami dah sampaii.. time thailand dgn malaysia beza 1 jam awal. Aku sampai around 11.00am dlm hati sure tak boleh check in lagi sbb still awal. Tapi jenis aku mmg suka try n error. Aku stay kat Hatyai GreenView Hotel. Alhamdulillah terbaik hotel nie bagi check in awal.. staff dia pun helpful cuma communication xberapa ok.. mcm ayam dgn itik la wei nak bercommunicate hahahaha
Lepas dah rest beberapa minit kitaorg pun gerak pergi cari makan.. hasil blog juga aku jumpa kedai mkn nie! Terbaik nook!! Kedai halal sedap di Hatyai Kai Tod Decha.. - kami waze jer. Gagah jln kaki weii..Jumpa!
Ayam Goreng - Sedap gile!!
Sontam Betik
Ikan Kerapu masak ape tah.. Tak ingat! Sedap gile
Kami Kekenyangan!! Sedap.. Puas hati weiiii
Kenyang!! Mkn tak tengok org kiri kanan weii sedap sgt!! Kami nak balik hotel ambil kereta nak ke Floating Market pulak.. perut dah kenyang xmampu nak jln kaki kitaorg decide ambil tuk-tuk jer.. 20baht sorg!
Kitaorg hanya guna waze saje kat hatyai.. Alhamdulillah semua tempat hendak dituju berjaya sampai.. make sure co pilot korg jgn mcm aku!! Failed kanan kiri.. hahaha selalu kena mrh tunjuk lain sebut lain kikikikiki

Sampai dah floating market! Masyallah aku boleh gile mcm nie.. shopping!!! Baju murah-murah!! Ada saiz aku.. matilanak!!
video
video
Tapi memandangkan trip kali nie aku hanya focus pada mkn so aku xde shopping sgt pun.. beli sepasang baju hatyai n sehelai blouse kerja.
Puas berjalan.. balik hotel n rest.

Aktiviti mlm pergi ke Asean Night Market! Nie lagi jahanam weiii..

video

Day 2 will be continued.

Monday, April 17, 2017

Video Penuh Aksi Azizul Hasni Awang Pecahkan Record 2017

Posted by FadhDeela at 10:34 AM
Reactions: 
0 comments
KUALA LUMPUR: Pelumba negara, Azizulhasni Awang muncul Raja Acara Keirin selepas memenangi pingat emas di Kejohanan Trek Berbasikal Dunia 2017 yang berlangsung di Hong Kong malam ini.
Pelumba yang bergelar ‘The Pocketrocket Man’ itu merupakan atlet pertama negara memenangi emas di kejohanan trek dunia sekaligus menyarung jersi pelangi yang menjadi buruan pelumba.

Pemenang pingat gangsa Olimpik Rio itu menewaskan pelumba dari Colombia, Fabian Puerta Zapata dan Tomas Babek dari Republik Czech.
Mohd Azizulhasni hanya berjaya memperoleh pingat perak pada 2010 di Denmark selain memenangi pingat gangsa, dua kali -- di Perancis pada 2015 dan 2016 di United Kingdom dalam acara keirin.
Pelumba kelahiran Terengganu itu juga memenangi pingat perak dalam acara pecut pada 2009 di Poland.
Kepulangan beliau semalam telah diraihkan dengan penuh kemeriahan. Sorakan peminat sukan tanah air menggamatkan suasana di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) sejurus ketibaan jaguh berbasikal trek negara Mohd Azizulhasni Awang, yang merangkul kejuaraan di Kejohanan Berbasikal Trek Dunia UCI di Hong Kong, Khamis lepas.

Ketibaan Mohd Azizulhasni yang terkenal dengan jolokan 'The Pocket Rocketman', turut disambut oleh Ketua Pegawai Eksekutif Institut Sukan Negara (ISN) Dr Mohd Khairi Zawi dan Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) Datuk Ahmad Shapawi Ismail.

Suasana di balai ketibaan lapangan terbang itu bertambah meriah dengan gelagat orang ramai yang hadir memakai baju tertera 'Team Malaysia' dengan melaungkan 'Malaysia Boleh' sambil mengibarkan Jalur Gemilang.

Kenapa Tidak Boleh Simpan Telur Di Dalam Peti Sejuk

Posted by FadhDeela at 10:18 AM
Reactions: 
0 comments
Salam Semua.. Selamat Pagi
Pepagi pekena telur setengah masak syok jugak kan! Pagi nie kita cerita pasal "Kenapa telur tidak boleh simpan di dalam peti sejuk terlalu lama"

Setiap rumah di dunia ini pasti akan ada menyimpan telur ayam untuk dimakan, dimasak dan sebagainya. Kerana telur amat mudah dimakan serta senang untuk disediakan. Kebiasaannya semua telur akan disimpan di dalam peti sejuk untuk mengekalkan ketahanan telur.

Tahukah anda bahawa menyimpan telur di dalam peti sejuk mempunyai risiko yang amat memberhaya kepada kita?
Menurut satu kajian yang telah dilakukan daripada Journal of Food Protection mengatakan, penyimpanan telur di dalam peti sejuk berisiko tinggi dengan terdedahnya satu jenis bakteria yang dikenali sebagai 'salmonella'.
Berdasarkan kajian berkenaan kekurangan nutrisi di dalam telur juga akan berlaku apabila telur telah disimpan di dalam peti sejuk. Kekurangan nutrisi akan mengakibatkan kehilangan kandungan enzim, protein dan mineral di dalam telur.
Sekiranya kesemua nutrisi yang berada di dalam telur hilang, telur tersebut tidak memberikan apa-apa kebaikan kepada badan manusia malah ianya akan menyebabkan berlakunya berbagai penyakit.

Mulai sekarang kita perlu berhati-hati jika ingin menyimpan telur di rumah. Pastikan penyimpanan telur ayam di rumah berada di tempat yang sesuai iaitu di tempat suhu yang normal tidak terlalu sejuk dan tidak juga terlalu panas.

Monday, April 3, 2017

24 April hari kelepasan am tambahan - Pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-15

Posted by FadhDeela at 11:10 AM
Reactions: 
0 comments
KUALA LUMPUR: Kerajaan mengisytiharkan 24 April ini sebagai hari kelepasan am tambahan bagi seluruh negara, bersempena Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-15, Sultan Muhammad V. Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr Ali Hamsa, berkata pengisytiharan hari kelepasan am tambahan itu dibuat berdasarkan Seksyen 8 Akta Hari Kelepasan Am 1951 (Akta 369) bagi Semenanjung Malaysia dan Wilayah Persekutuan Labuan. 

Bagaimanapun, katanya bagi Sabah dan Sarawak, kerajaan negeri yang berkenaan diminta mengambil tindakan mengikut undang-undang negeri masing-masing. "Sultan Muhammad V dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15 pada Selasa, 13 Disember 2016 menggantikan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong ke-14, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah yang tamat tempoh pemerintahan baginda pada 12 Disember 2016. 

"Sehubungan itu, kerajaan dengan perkenan Yang di-Pertuan Agong ke-15 akan mengadakan dua acara utama sempena pertabalan baginda. "Istiadat Pertabalan akan diadakan pada pagi hari Isnin, 24 April bertempat di Balairung Seri, Istana Negara manakala, pada sebelah malam diadakan Majlis Santapan Diraja di Dewan Santapan, Istana Negara," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini. Beliau berkata, selain itu dua acara lain akan turut diadakan pada 20 April ini iaitu majlis bacaan Yasin, doa selamat dan solat hajat bertempat di Masjid Putra, Putrajaya disusuli Pameran Raja Kita pada hari Selasa, 2 Mei di Muzium Diraja (Istana Negara lama).

Friday, March 31, 2017

Sharnaaz Ahmad & Noor Nabila Nikah Malam Ini

Posted by FadhDeela at 4:28 PM
Reactions: 
0 comments

PETALING JAYA: Aktor Sharnaaz Ahmad bakal disatukan sebagai suami-isteri dengan kakak kepada Neelofa iaitu Noor Nabila Mohd Noor, 33 pada malam ini.
Pasangan itu akan dinikahkan pada majlis yang akan diadakan di Hotel Royale Chulan Damansara, di sini kira-kira pukul 7.40 malam Jumaat.

"Tarikh itu dipilih mengikut nasihat keluarga yang mahu perkahwinan kami dipercepatkan dan tarikh 31 Mac itu tiada apa-apa yang istimewa.
"Keluarga mahu majlis dilakukan pada Mac kerana tidak mahu terkejar-kejar dengan bulan Ramadan dan Hari Raya Puasa," ujarnya kepada mStar Online.

Majlis resepsi akan diadakan pada 2 April di Kuala Lumpur dan di sebelah keluarga lelaki pula akan diadakan pada 16 April di G Hotel, Gurney Plaza, Pulau Pinang.
Sementara itu, Sharnaaz berkata, dia tidak mengadakan sebarang majlis pertunangan sebelum bernikah.
"Kami buat majlis perkahwinan secara sederhana sahaja dan kami juga tidak bertunang kerana tidak mahu melalui dugaan bertunang.
"Perkara itu juga antara nasihat keluarga yang mahu kami terus sahaja bernikah," ujarnya.
Terdahulu majlis merisik diadakan di kediaman wanita tersebut di sini pada 18 Disember 2016.


Foto Sekitar Majlis Akad Nikah Nora Danish & Nedim

Posted by FadhDeela at 4:16 PM
Reactions: 
0 comments
Pelakon jelita Nora Danish selamat diijabkabulkan dengan jejaka pilihan hatinya Nedim Nazri sebentar tadi dalam sebuah majlis yang berlangsung di Seputeh, Kuala Lumpur.
Majlis yang diadakan secara tertutup dan sederhana itu dihadiri oleh saudara dan rakan terdekat Nora dan juga Nedim. Berikut antara foto terawal perkahwinan mereka dikongsi netizen di Instagram.

Woow cium molot!!
 
 

Thursday, March 30, 2017

Symptom - symptom Cyst dan Cara Merawatnya

Posted by FadhDeela at 12:07 PM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum semua..

Baru - baru nie kawan aku ada mengadu yang doc sahkan dia kena Cyst. Sekarang masih dalam permantauan doc utk operation or tidak.

Apa itu Ovarian Cyst ?

Ovarian Cysts adalah nama yang diberikan kepada cyst atau kantung yang berisi lendir/air yangberada di dalam kilang telur ovari. Lendir atau cecair ini boleh jadi seperti air, pekat likat dan ada diantaranya yang mengandungi tisu-tisu seperti rambut dan gigi.

Ovarian Cyst adalah kejadian yang kerap berlaku dikalangan wanita muda dan kebanyakkannya wanita tidak menyedari yang mereka mengalaminya kerana ia jarang memberikan simtom atau gejala. Ia hanya akan disedari apabila sesorang wanita itu membuat ultrasound ketika menghadapi masaalah kesuburan. Kehadiran ovarian cyst mungkin menunjukkan sistem peranakkan yang bermasalah dan berkaitan dengan masalah ketidak-suburan anda.

Cyst sebenarnya berkait-rapat dengan proses reproduksi wanita. Ovarian Cyst yang normal adalah cyst-cyst yang mengandungi telur daan apabila ia matang, ia akan pecah untuk melepaskan telur untuk persenyawaan. Cyst jenis ini dinamakan sebagai FollicularCyst. Kadang-kadang, cyst-cyst lain juga boleh tumbuh di dalam ovari dan cyst inilah yang selalu memberi masalah kerana jika ia tidak pecah, saiznya akan bertambah besar serta membahayakan.


Perbezaan ovari normal dengan ovari yang mempunyai cyst


Siapakah yang Berisiko Untuk Mendapat Cyst ?

Ovarian cysts sebenarnya agak kerap terjadi . kebanyakkan wanita mungkin sekurang-kurangnya akan mendapat satu cyst sepanjang hidupnya. Kebanyakkanya adalah cyst biasa dan tidak complicated.

Walaubagaimanapun, sekiranya cyst ini terjadi pada wanita berusia 50-70 tahun, ia lebih cenderung kepada kanser dan lebih merbahaya.

Apakah Simptom atau Gejala Ovarian Cysts ?

Ia pada umumnya tidak memberikan sebarang gejala. Tetapi sekiranya ia terlalu besar anda mungkin perasan perut sedikit buncit dan terdapat ketul pada bahagian bawah perut. Lain-lain gejala yang jarang-jarang ialah:
  • Muntah dan Loya 
  • Sakit Perut 
  • Sakit semasa hubungan seks 
  • Sukar atau kerap kencing 
  • Rasa perut penuh dan tidak selesa 
  • Rasa berat pada ari-ari
Adakah Cyst Penyebab Masaalah Ketidak-Suburan ?

Cyst mempunyai pelbagai jenis dan kebanyakkanya tidak menjadi penyebab dan tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk hamil. Kebanyakan cyst tidak menganggu proses ovulasi atau persenyawaan. Tetapi sekirangan anda mengalami Endometriosis atau Polycystic Ovaries (PCOS), ia mungkin berkait rapat dengan masaalah kesuburan.

Bagaimana untuk Merawat Cyst ?

Rawatan masaalah cyst bergantung kepada jenis cyst yang dialami oleh pesakit. Bagi folikular cyst atau corpus luteal cyst, rawatan yang biasa ialah dengan ‘tunggu dan lihat’. Selalunya doktor akan memantau samada ia semakin membesar atau sudah bertukar bentuk.

Bagi mereka yang mengalami masalah yang serius, pembedahan adalah sesuatu yang terbaik. Rawatan hormon juga boleh menolong untuk mengawal cyst ini pada sesetengah wanita.

Wednesday, March 29, 2017

Langkah - langkah Mengisi Borang Cukai - e-Filing

Posted by FadhDeela at 11:13 AM
Reactions: 
0 comments
  LANGKAH-LANGKAH ISI BORANG CUKAI (E-FILING)

Sempena musim percukaian ini, kami ingin kongsikan langkah-langkah bagaimana untuk mengisi borang cukai (e-filing) dengan mudah.

Langkah utama adalah dengan melayari https://ez.hasil.gov.my/CI/ dan login No. Pengenalan dan password.

Jika tiada, anda harus mohon No. PIN individu di cawangan LHDN berhampiran kawasan anda.

Kongsikan dengan rakan anda yang masih pening macam mana nak isi e-filing.

NOTA PENTING:
1. Mulai Tahun 2015 individu yang mempunyai pendapatan penggajian tahunan melebihi RM34,000 (selepas potongan KWSP) perlu mendaftar fail cukai pendapatan.
2. Borang BE - bagi individu yang tiada punca pendapatan perniagaan, tarikh akhir penghantaran adalah pada atau sebelum 30 April setiap tahun.

 
Untuk tahun 2017 sila la pilih 2016 - nie pic tahun2 sudah.


  
Settled! Tunggu la 2 - 3 minggu pastu check la account bank masing2!
Sila laa buat.. Jangan malas! Duit tuuu. haha

Sumber: Mr Google

Monday, March 27, 2017

Suri Hati Mr Pilot Raya Live

Posted by FadhDeela at 11:58 AM
Reactions: 
0 comments
Menjadi harapan peminat Neelofa dan Fattah Amin jika meraka dapat digandingkan sekali lagi dan ini menjadi kenyataan kerana pasangan sensasi itu akan berlakon dalam projek telefilem khas drama Suri Hati Mr Pilot (SHMP).
red velvet suri hati mr pilot raya
Perkara itu disahkan Neelofa dan Fattah ketika mereka menghadiri acara Throwbaek Drama di NU Sentral di sini, sebentar tadi. Neelofa yang sebelum ini membuat keputusan untuk tidak lagi berlakon dalam sekuel drama SHMP, akhirnya mengubah fikiran.

“Saya buat ini (berlakon lagi dengan Fattah) demi peminat yang tak putus-putus berharap supaya dapat melihat gandingan kami berterusan.

“Bagaimanapun, SHMP kali ini bukan dalam format drama tetapi telefilem khas raya. Penggambaran akan bermula pada 9 hingga 16 April hadapan,” katanya.

Neelofa memberitahu, telefilem SHMP itu masih mengekalkan pengarah sama, Michael Ang.

“Saya juga akan berganding dengan Alif Satar untuk projek drama terbaharu berjudul Red Velvet,” katanya. – BHarian

Sumber: Youtube

Telemovie Jula Juli Bintang Cinta - Download

Posted by FadhDeela at 10:17 AM
Reactions: 
0 comments

Jula Juli Bintang Cinta
Zizan dgn Mira Filza nie mmg bercinta erk? ❤๐Ÿ˜
Sinopsis

Kisah dua gadis, Jula dan Juli pekerja kilang yang baru lepas dibuang kerja. Mereka telah memenangi percutian menginap di hotel mewah di Langkawi hasil daripada peraduan selfie. Disana mereka mula bergaya seperti anak orang kaya dan mengenali Dani dan Idzham.

Saksikan telemovie Jula Juli Bintang Cinta pada 25 Mac 2017 ini jam 9.00 malam di Astro Citra dan Mustika HD.

Para Pelakon
Zizan Razak, Mira Filzah, Adriana Adnan, Ameerul Afendi

Friday, March 24, 2017

Al-Fatihah buat Johan Nawawi - Suami kepada penyanyi Nora Ariffin

Posted by FadhDeela at 11:00 AM
Reactions: 
0 comments
Komposer terkenal Johan Nawawi suami kepada penyanyi Nora Ariffin telah meninggal dunia 5.30am pagi ini di Subang Jaya Medicial Centre.
Salam takziah buat penyanyi Nora Ariffin dan keluarga.  

Wednesday, March 22, 2017

Beauty and The Beast 2017

Posted by FadhDeela at 4:08 PM
Reactions: 
0 comments
Tak sabar nak tengok!! Nasib baik Malaysia boleh tayang dah.. kalau tak terpaksa tgk kat Hatyai nanti.. hahahaha

Synopsis
 Bill Condon (Dreamgirls) directed this live-action retelling of the Disney animated classic from 1991. As before, this fairy tale centers on a young woman named Belle (Emma Watson), who is forced to live in an enchanted castle with a prince who is cursed to look like a hideous Beast (Dan Stevens). In time, the pair fall in love as Belle learns to see the good man hiding behind the Beast's monstrous exterior. The film co-stars Luke Evans as Gaston, Ewan McGregor as Lumiรจre, Emma Thompson as Mrs. Potts, Ian McKellen as Cosgworth, Kevin Kline as Belle's father, and Josh Gad as Gaston's sidekick LeFou. ~ Jack Rodgers, Rovi

Sunday, March 12, 2017

'Mat Dan' telah selamat Bertunang Dengan Gadis Melayu.

Posted by FadhDeela at 9:58 PM
Reactions: 
0 comments
 KUALA TERENGGANU: Lelaki Mat Saleh yang fasih bertutur loghat Terengganu, Kareef Daniel Abdullah atau lebih dikenali sebagai Mat Dan, selamat bertunang dengan seorang gadis Melayu di Bukit Chendering di sini, pagi tadi. Majlis pertunangan antara Mat Dan, 28, dan gadis misteri itu hanya diketahui selepas dua keping gambar menunjukkan pengacara rancangan travelog terbabit lengkap berbaju Melayu serba biru sambil ditemani bapa dan ibunya, Kevin Tyler dan Nicol Tyler.
Satu daripada gambar yang viral di media sosial itu memaparkan ibu Mat Dan menyarungkan cincin ke jari seorang gadis berbaju kurung biru dan bertudung ungu lembut. Sumber berkata, anak jati kelahiran Bristol, England itu selamat melangsungkan pertunangan kira-kira jam 10 pagi tadi dengan hanya dihadiri sahabat dan keluarga terdekat kedua-dua pihak. Katanya, pertunangan diadakan secara sederhana bagi menghormati permintaan pasangan itu. 
"Memang benar Mat Dan sudah bertunang dengan gadis tempatan kira-kira jam 10 pagi tadi sambil dihadiri sahabat dan keluarga terdekat sahaja. "Atas permintaan keluarga pasangan itu, majlis dibuat sederhana mengikut amalan tradisi Melayu," katanya ketika dihubungi BH, hari ini. 

Sumber itu berkata, identiti gadis terbabit tidak boleh didedahkan atas permintaan keluarga yang mahu menjaga privasi masing-masing. Sumber juga enggan mendedahkan tarikh pernikahan pasangan terbabit. Januari lalu, sebuah portal dalam talian melaporkan, Mat Dan menghadiri kursus praperkahwinan di Kuala Terengganu dan dipercayai ada kaitan dengan pertunangan yang berlangsung hari ini.
❤ Ramai la yang kecewa! hahaha Bertabah laaa.. lalalalala

Kisah Mona Fandey Didedahkan Pegawai Penjara Sebelum Dijatuhkan Hukuman

Posted by FadhDeela at 9:25 PM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum..

Pasti semua tahu mengenai cerita pembunuhan yang melibatkan Mona Fandey.. Masa kes dia dulu aku masih kecil tak tahu ape2, Now aku berminat nak tahu mengenai kisah nya. Pelbagai cerita seram aku dapat dr Mr Google tapi lain pulak kisah dia yg diceritakan oleh pegawai penjara ini. Menarik!..
Pada tahun 1993 satu Malaysia telah dikejutkan dengan berita pembunuhan kejam pasangan bomoh Mona dan suami, Affandi. Kes pembunuhan tu antara yang paling mendapat perhatian. Sebab apa? Sebab macam-macam benda yang seram orang cerita.. Antaranya Mona Fandey boleh terapung dalam sel, boleh baca surah Al-Fatihah terbalik dan macam-macam lagi lah.

Tapi sejauh mana cerita tu sahih? Iya lah, orang boleh buat cerita sebab kes ini mendapat liputan meluas pada waktu itu. Pegawai Penjara Kajang, Sarjan Azizah atau lebih senang disapa sebagai ‘Cik Jah’ ditugaskan untuk menjaga sel Mona Fandey menceritakan kisah dan personaliti sebenar Mona Fandey sepanjang berada dalam penjara. Memang bertentangan dengan apa yang korang pernah dengar!

“Saya sangat takut apabila dapat tahu saya akan berjumpa dengan Mona”
Masa itu saya sedang bercuti tetapi saya dah tahu yang Mona bakal ditempatkan di sel akhir bawah jagaan saya. Kes dia memang cukup gempar pada waktu itu.
Saya sangat takut apabila dapat tahu saya akan berjumpa dengan Mona sampaikan saya minta air penawar dekat ustaz,
Sel akhir Mona berada paling depan sekali dan tentulah dia orang pertama yang akan saya lalui dulu. Waktu saya melangkah masuk pada hari pertama selepas bercuti, saya dengar ada orang bagi salam.
Saya tahu itu Mona. Saya buat tak tahu. Hari kedua dan ketiga pun, saya dengar Mona beri salam lagi tapi tetap saya buat tak tahu,

Pada hari keempat apabila dia bagi salam, baru saya jawab salam dia. Mona kata antara ramai-ramai staf di penjara, dia paling suka saya. Saya tanya kenapa? Dia jawab gerak hati.
Saya tak pernah sangka seumur hidup saya, dengan ‘salam’ yang diberikan Mona itu telah menjadikan dia seorang sahabat saya,” katanya
Mona Fandey tak pernah berkata buruk pasal orang
Menurut Cik Jah, Mona Fandey seorang yang peramah dan suka ajak berbual. Antara topik yang selalu dibualkan ialah pasal anak-anak, bekas suami, suami yang terkini dan juga resepi-resepi makanan.
Mona seorang wanita yang sangat sopan apabila bercakap. Dia sangat peramah tetapi masih menjaga adab dalam percakapannya. Sebaik-baik Mona apabila berbual, tidak pernah sekalipun dia bercakap buruk mengenai orang,

Walaupun pada ketika itu kakitangan penjara ramai yang mengatanya tetapi Mona sangat sabar dan positif. Tak pernah dia nak membalas atau memburukkan orang,
Mona sangat suka berkongsi resepi masakan dengan saya. Dia kata dia suka letak daun pandan dalam masakan sebab akan jadi wangi. Saya nampak dia seorang yang penyayang dan ikhlas.
Tak pernah tinggal solat lima waktu


Saya panggil Mona ‘Makcik’ dan dia panggil saya ‘Cik Jah’. Percaya atau tidak, Mona ni sebenarnya seorang wanita yang sangat menjaga solat lima waktu.

Bukan itu saja, solat sunat dan wirid juga tidak pernah ditinggalkannya, Setiap hari saya dengar Mona mengaji al-Quran sehingga saya sendiri rasa terpegun.

Waktu dia baca wirid pula, saya pernah minta dia kuatkan suara kerana saya bimbang dia membaca bacaan yang ‘salah’. Apa yang saya dengar adalah perkataan ‘Subhanallah’ yang tidak berhenti keluar dari mulut Mona,

Boleh terapung? Gila ke apa
Cik Jah selalu baca surat khabar dan banyak melaporkan yang Mona Fandey mempunyai kebolehan untuk terapung dalam penjara.

Saya suruh Mona apungkan badan dia macam dalam suratkhabar laporkan. Mona kata gila ke apa? Mana dia boleh apungkan diri dia.
Kemudian saya suruh dia baca Surah Al-Fatihah terbalik. Mona jawab, sedangkan nak baca bismillah terbalik pun susah apatah lagi Surah Al-Fatihah,
Paling menarik, saya pernah tanya pada Mona betul ke dia keluar sel dan ke Chow Kit? Mona jawab, kalau dia boleh keluar sel buat apa dia nak ke Chow Kit? Baik dia balik ke rumah dan tak perlu masuk ke dalam sel lagi.

Namun, apabila kita fikirkan balik, apa yang dikatakan Mona itu benar. Kalau betul dia ada kuasa yang boleh memboloskan diri dari penjara, lebih baik dia pulang ke rumah dari ke Chow Kit.
Mona Fandey tak bersalah dalam pembunuhan ni
Cik Jah akhirnya mendedahkan sebenarnya Mona Fandey bukan lah dalang utama dalam kes pembunuhan kejam tu. Sebaliknya suami Mona sendiri, Affandi merupakan OKT-1 (Orang Kena Tuduh 1) dan OKT-2 pembantu peribadi mereka, Juraimi.
Saya berada sepanjang prosiding mahkamah berlangsung kerana atas permintaan Mona sendiri, dia tidak mahu pegawai lain yang mengiringinya.

Jadi, tangan saya akan digari bersama tangan Mona ke mana sahaja. Mona telah terbukti tidak bersalah dalam kes pembunuhan ini dan dia telah dibebaskan oleh pihak mahkamah.
Cik Jah juga menambah bahawa sewaktu hari kejadian, Mona hanya mendapat arahan daripada Affandi untuk keluar memetik bunga sebelum upacara mandi bunga bersama dijalankan.
Ingin menjalani hukuman bersama suami
Namun, Mona terpaksa memberi kata dua pula terhadap pembebasannya itu. Jika dia dibebaskan, dia mahu Affandi juga dibebaskan. Jika suaminya digantung, biarkanlah dia digantung bersama Affandi,
Peguambela Mona juga pernah memujuknya untuk menerima pembebasan itu tetapi tetap ditolak Mona tanpa pembebasan Affandi bersama. Itu pilihan Mona.
Dia nak bersama suaminya. Saya nampak Mona seorang isteri yang sangat baik dan sayangkan Affandi. Secara jujurnya, selama saya menjaga Mona di sel akhir saya sendiri gagal menemui kejahatan dari dalam dirinya.

“Mona nak bunuh semut pun tak sampai hati”
Cik Jah juga menambah bahawa bekas suami dan anak-anak sering hadir waktu kes perbicaraan tanda sokongan dan anak-anak Mona lebih mengenali ibunya. Bekas suami Mona yang juga anggota polis berkata Mona bukan seorang yang bersifat kejam.
Mona nak bunuh semut pun tak sampai hati. Waktu nak siang ikan pun dia menangis, apatah lagi nak kerat manusia.

“Saya kenal Mona Fandey, dan saya terlalu rindukan dia”
Benda yang paling saya sedih sekali, sehari sebelum Mona digantung saya nampak dia dibawa turun dari tingkat atas ke bawah. Muka dia nampak ceria sangat. Senyum tak sudah! Saya tanya Makcik nak kemana?
Mona jawab dia nak pergi ‘shopping’! Sebenarnya, dia dapat jumpa Affandi dipenjara sebelah, Sampai pusing di ‘corner’ bangunan, saya nampak dia toleh dekat saya dan tersenyum biarpun kedua tangannya bergari.
Saya sendiri terlupa hari itu adalah hari Khamis, dimana banduan beragama Islam akan digantung pada pagi Jumaat. Itupun kawan saya yang juga baik dengan Mona beritahu, Mona dah nak digantung esok,

Saya terduduk dan menangis tak berhenti. Itulah kali terakhir saya jumpa Mona dan saya sampai sekarang tak dapat lupa senyuman dia.
Kalau saya tahu dia akan digantung, tentu sekali perkara yang nak saya buat adalah memeluk Mona. Saya kenal siapa Mona Fandey. Saya terlalu rindukan dia.
Jenazah Mona Fandey tiada cacat cela

Menurut Cik Jah, mengenali Mona Fandey adalah pengalaman yang paling indah dalam hidupnya. Sesungguhnya Mona mempunyai sifat yang murni.
Saya masih ingat satu cerita dimana orang yang dipertanggungjawabkan untuk menguruskan jenazah Mona selepas digantung menyatakan dia sendiri tidak tahu dimana nak mencari cacat cala pada jenazahnya kerana Mona meninggal dengan keadaan sangat baik. Tubuh yang bersih dan mudah diuruskan.

Sementara tu, Ustaz Abdul Rasyid yang bertanggungjawab menjaga hal ehwal banduan berkata;
Alhamdulillah, Mona mengucap dengan fasih siap dengan terjemahan sekali. Pada sayalah, dia tahu waktu dia nak mati. Balasan dunia dia dah terima. Dengan Tuhan, kalau Tuhan terima taubat dia, mungkin dia jauh lebih baik dari kita semua. – Sumber Arkib Negara : Mona Fandey.
Betul ke Mona Fandey nie penyanyi? 


Datuk Lee Chong Wei Berjaya mara ke Final All England 2017

Posted by FadhDeela at 7:30 PM
Reactions: 
0 comments
Kuala Lumpur: Pemain perseorangan lelaki negara, Datuk Lee Chong Wei mara ke perlawanan akhir Seluruh England selepas mengalahkan Chou Tien Chen dari Taiwan pada aksi separuh akhir sebentar tadi.
Pilihan utama kejohanan itu mencatat kemenangan 10-21, 21-14, 21-9 dalam perlawanan yang berlangsung di Arena Barclaycard, Birmingham.
Chong Wei yang juga pemain nombor satu dunia akan bertemu pemenang Shi Yuqi dari China.
Manakala pasangan beregu campuran negara, Chan Peng Soon-Goh Liu Ying melakar sejarah tersendiri apabila mara ke perlawanan akhir All England buat kali pertama.
Mereka memenangi aksi separuh akhir sebentar tadi selepas menumpaskan gandingan Jepun, Yuta Watanabe-Arisa Higashino 21-17, 21-15 di Arena Barclaycard, Birmingham.
Menanti mereka di perlawanan akhir ialah pilihan kelima dari China, Lu Kai-Huang Yaqiong yang sebelum itu menumpaskan Chris Adcock-Gabrielle Adcock (England) 19-21, 21-12, 22-20.
Semoga berjaya pasukan badminton negara.
Harap ada Live Streaming jap ag! Biasa laaa rumah tak ada Astro  
Sumber: hmetro

Friday, March 10, 2017

Blackhead Remover!

Posted by FadhDeela at 9:57 AM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum semua..

Siapa kat sini pernah guna blackhead remover nie? Sila bagi pendapat sikit.. macam nak beli tapi nak tahu keberkesanan dia... 
Sesiapa ada menjual nya sila angkat tangan! Berminat nie. ๐Ÿ˜„

Monday, March 6, 2017

Tanda - Tanda Awal Kanser Ovari

Posted by FadhDeela at 5:35 PM
Reactions: 
0 comments
Salam Semua,

Entry kali nie kita cerita pasal kesihatan sikit ya.

Kanser Ovari 

Kanser Ovari dikenali sebagai penyakit pembunuh senyap. Tidak menunjukkan banyak tanda yang spesifik tetapi penyakit ini sangat bahaya dan akan nampak dalam tempoh yang agak lama.
Namun sejak kebelakangan ini, kes kanser ovari semakin menular di kalangan kaum wanita dan kanak-kanak tetapi bila sedar penyakit kanser sudah peringkat yang suka untuk diselamatkan.

Terbaru, arwah pelakon dan pengacara, Ary Malik juga salah seorang pesakit kanser ovari yang berperang sejak bulan Mei tahun lepas sebelum menghembuskan nafas terakhir di Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan, Wangsa Maju.
Sebenarnyanya ovari adalah 2 organ kecil, berbentuk bujur dan merupakan sebahagian daripada organ reproduktif wanita yang menghasilkan telur ovum.
Apabila mengidap kanser ovari, ini bermakna sel kanser telah membiak pada kawasan ovari tersebut. Apabila sel kanser telah membiak, kebarangkalian untuk kehilangan ovari tersebut adalah sangat tinggi.

BERKAIT DENGAN WANITA TAK BOLEH HAMIL

Keadaan ini boleh menyebabkan wanita berkenaan sukar hamil.
Kanser ovari boleh berlaku tanpa disedari kerana simptom-simptomnya agak mengelirukan dan sukar dikenalpasti. Biasanya, gejala yang timbul adalah hampir sama dengan masalah kewanitaan yang lain.
Sebab itulah, kanser ovari ni agak payah untuk dikesan pada peringkat awal. Adakalanya, bila dah peringkat 3 atau 4, barulah kanser ovari ni dapat dikesan.
Kebiasanya waktu agak suntuk dan ada kes, ianya sudah terlambat untuk dirawat. Ini kerana, ada kemungkinan sel-sel kanser tersebut telah merebak ke bahagian tubuh serta organ-organ yang lain.
SIMPTOM KANSER OVARI

✌Asyik rasa berasa kenyang
✌Hilang selera makan
✌Tak selesa atau sakit di bahagian abdomen
✌Loya serta cirit birit
✌Kitaran haid tidak teratur
✌Pendarahan yang tidak normal
✌Turun dan naik berat badan tanpa sebab
✌Kerap kencing
✌Rasa sakit ketika melakukan hubungan bersama suami
✌Kembung perut atau pembengkakan pada perut

FAKTOR PENYEBAB BERLAKUNYA KANSER OVARI

❤Umur
Wanita yang berusia lebih 50 tahun mempunyai risiko yang lebih besar untuk mendapat penyakit kanser ovari. 50 peratus daripada kanser ovari didiagnosis di kalangan wanita lebih 60. Ini tidak bermakna bahawa penyakit ini tidak berlaku di kalangan wanita muda. Sebagai contoh, sel tumor adalah lebih biasa di kalangan wanita yang lebih muda, tetapi sangat jarang berlaku.

❤Sejarah keluarga
Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang menghidap kanser ovari, kanser payudara atau kanser kolon, ia meningkatkan peluang anda mendapat kanser ovari.

❤Melahirkan anak dan haid
Wanita yang tidak pernah melahirkan anak mempunyai risiko yang lebih tinggi mendapat kanser ovari dan begitu juga wanita yang mula haid awal (sebelum mereka berumur 12 tahun) dan atau putus haid lewat selepas 50 tahun.

❤Ubat-ubatan
Dengan mengambil terapi hormon selepas putus haid atau menggunakan rawatan keseburan (jangka panjang dan dos besar) boleh meningkatkan peluang anda untuk kanser ovari. Sebaliknya, beberapa kajian menunjukkan bahawa pil kontraseptif oral mengurangkan risiko.

❤Faktor risiko lain
Ini termasuk merokok, obesiti, penggunaan alat kontrasepsi dan sindrom ovari polisistik.

Trip to Padang - Bukittinggi Indonesia: Part 3

Posted by FadhDeela at 3:25 PM
Reactions: 
0 comments

Salam semua,

Sambungan dari Trip to Padang - Bukittinggi Indonesia: Part 2

Day 3 nie kami byk rileks enjoy moments kat Bukittinggi. Tempat2 yang kitaorg pergi melawat seperti:

1. Puncak lawang
2. Kelok 44 - Tak sampai pun ke 44 mak dah mabuk.. haha
3. Japanese Tunnel
4. Shopping

Last entry nie aku kasi jamu pictures jer la yer.. aku tak berapa ingat sgt aktiviti aritu.. hahaha

❤Puncak Lawang

 Puncak lawang nie permandangan dia cantik sgt! time aku pergi tu mendung pastu berangin so mmg sejuk la cite dia.. permandangan dia sgt cantik.. Puncak nie terletak di atas gunung berapi. Meh baca sikit pasal puncak lawang nie: Sumber

Puncak Lawang merupakan nama suatu puncak dataran tinggi di Kabupaten Agam Sumatera Barat. Dari tempat ini, kita bisa meihat birunya Danau Maninjau. Puncak Lawang terletak di Kecamatan Matur, Kabupaten Agam, Sumatra Barat. Ini daerah puncak menuju Danau Maninjau. Dari sini kita dapat melihat pemandangan Danau Maninjau secara utuh
Puncak Lawang berada di 1.210 mdpl. Di zaman penjajahan, tempat ini digunakan sebagai tempat peristirahatan bangsawan Belanda. Puncak Lawang sering digunakan untuk kejuaraan olahraga paralayang kelas internasional karena merupakan salah satu spot terbaik di Asia Tenggara. Untuk mencapai kawasan Puncak Lawang, kita akan melewati perjalanan dengan 44 belokan yaitu Kelok 44. 
  
Nie permandangan aku ambil dr luar kedai makan. Jgn tanya kedai mkn tu ape nama.. Mak lupe nyah! hahaha
❤Kelok 44

Kelok 44 sgt! mmg tak sampai la cite dia sbb ada org tu mabuk.. hahaha so kesian tgk mak aku dah pucat muka kitaorg pun decide stop jer.. hahaha 
Kitaorg pun proceed pergi Japanese Tunnel (Lubang Jepang). Masa otw pergi japanese tunnel nie aku ternampak durian tepi jalan. Memandangkan keluarga hantu durian kitaorg pun singgah.
  Durian dia makan dgn lemang!

❤Japanese Tunnel - Lubang Jepang

Lubang Jepang Bukittinggi (juga dieja Lobang Jepang) adalah salah satu objek wisata sejarah yang ada di Kota Bukittinggi, Sumatera Barat, Indonesia. Lubang Jepang merupakan sebuah terowongan (bunker) perlindungan yang dibangun tentara pendudukan Jepang sekitar tahun 1942 untuk kepentingan pertahanan.
Sebelumnya, Lubang Jepang dibangun sebagai tempat penyimpanan perbekalan dan peralatan perang tentara Jepang, dengan panjang terowongan yang mencapai 1400 m dan berkelok-kelok serta memiliki lebar sekitar 2 meter. Sejumlah ruangan khusus terdapat di terowongan ini, di antaranya adalah ruang pengintaian, ruang penyergapan, penjara, dan gudang senjata.
Selain lokasinya yang strategis di kota yang dahulunya merupakan pusat pemerintahan Sumatera Tengah, tanah yang menjadi dinding terowongan ini merupakan jenis tanah yang jika bercampur air akan semakin kokoh. Bahkan gempa yang mengguncang Sumatera Barat tahun 2009 lalu tidak banyak merusak struktur terowongan.
Diperkirakan puluhan sampai ratusan ribu tenaga kerja paksa atau romusha dikerahkan dari pulau Jawa, Sulawesi dan Kalimantan untuk menggali terowongan ini. Pemilihan tenaga kerja dari luar daerah ini merupakan strategi kolonial Jepang untuk menjaga kerahasiaan megaproyek ini. Tenaga kerja dari Bukittinggi sendiri dikerahkan di antaranya untuk mengerjakan terowongan pertahanan di Bandung dan Pulau Biak. ๐Ÿ‘‰ Sumber
Ikut cerita tourist guide yg bawak kitaorg jln2 dlm nie kejam gile jepun time tu.. ada bahagian kat dapur bkn tempat diaorg masak tapi tempat dia sembelih org.. alahai seram nya!!

Di pintu masuk..
Nie kat luar dia. Mak dgn ayah tak masuk.. tak larat nak jalan.
View dari dalam lubang jepang!
 leh lak kau romantik2 dalam nie erk! hahaha

 Dah penat berjalan.. Mak ayah aku hantar g hotel aku n cik abg pergi jenjalan ke pasar atas! Kitaorg jalan kaki jer sbb dekat sgt dr hotel kitaorg. Semata pergi pasar atas tu sbb nak naik kuda!! hahahaha
kesian tgk makcik nie meniaga tepi jln jer.
Sepetang di Jam Gadang - Bukittinggi

 Selesai la sudah.

 

Selipar_Toilet Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review