Sunday, January 15, 2012

Chatime Halal ke Tak??

Posted by FadhDeela at 1:18 PM
Reactions: 
Pernah dengar x kedai minuman Chatime??!! minuman dia ala2 mcm cool blog tu..skrg nie aku ngah cari kat tenet Chatime nie halal ke x..langsung xde info looo!!
Kat opis aku tu selalu sgt org beli..pastu ada opismate aku selalu belikan utk aku..aku lak serba salah nak minum ke x air tu..terpaksa la pura2 minum!! hahahahahaha mcm mana erkk..aku xtau nak wat mcm nie..tiap minggu mesti ada yg belikan utk aku..
kat kedai chatime tu lak aku selalu nampak org2 melayu beli kat situ!!! sape2 yg keje kat JAKIM ke yg tau pasal kehalalan minuman nie leh x bgtau..sekurang2nyer xde la aku ragu2 bile org belikan utk aku! hihihi

6 comments:

fairus said...

ASSALAMUALAIKUM.. SEKARANG INI PELBAGAI KEDAI SEDEMIKIAN RUPA TUMBUH DENGAN BANYAKNYA.. ADA YANG LANGSUNG TIADA LOGO HALAL TETAPI RAMAI ORANG MELAYU (SAYA YAKIN MEREKA JUGA ISLAM) MEMBELINYA. KITA ORANG ISLAM SEHARUSNYA LEBIH PEKA. LAGI-LAGI PRODUK SEPERTI JELI, AIS KRIM YANG BANYAK MENGGUNAKAN GELATIN. GELATIN PULA YANG PALING MURAH ADALAH GELATIN BABI. RENUNG-RENUNGKANLAH...

fadhdeela said...

fairus: tu pasal la sy nak tau dia halal ke tidak..sy pernah tnye kat website JAKIM tp smpai skrg pihak JAKIM xreply ape2 kat sy..mcm mana tu??!!

Anonymous said...

JAKIM TAK BUAT KERJA KE??? DAH TAU CHATIME NI FAMOUS DH KAT MALAYSIA NI...BUAT LAH KERJA SKIT JAKIM OIIII...NI AKU RASE MESTI ADE SOMETHING FISHY GOING ON NGAN JAKIM HAHAHHAHAH COMFIRMM!!!!!

Nyork said...

Pernah tbaca soal jawab dlm website jakim bahawa depa x sibuk2 pi siasat mana sykt yg popular. Depa hanya proses permohonan dan ambil tindakan yg pamer logo halal palsu. Sekarang logo halal cuma ada satu bentuk je. Personally aku masih rasa susah nak semak direktori kat website jakim. Mungkin kita kena leh suggest yg lebih baik.

Tentang coolblog, bila cek direktori halal jakim, ada beberapa sykt jual coolblog yg ada cert, spt di giant shah alam dan di mines resort. Yg lain xde la pulak. Maybe bukan SOP franchaisor ni pastikan franchaicee wajib apply halal jakim. Bukan mahal pun rm100 je setahun. At least kita tau brand ni ada la halal nya. Means branch yg dpt halal pun jual pearl gak yg dah disemak oleh jakim.

Tapi, utk chatime x jumpa lg dlm direktori halal jakim. Chatime claim dah apply halal jakim dlm facebook dia semenjak ogos 2011, tp smpi skang masih xde halal. Chatime penah dpt cert halal swasta tp tu dah x valid xde pemantauan. Smalam dlm astro awani 501 founder dia ckp dlm rancangan enterpreneur bahawa semua raw materialnya di import drpd taiwan. Tu yg buat was was sket.

Just to share my info. Looking forward these beverage dpt halal sbb ia mmg nampak menyelerakan.

Anonymous said...

Jangan keliru dalam soal haram/halal.. dalam Islam, selagi makanan/minuman tu xde keraguan, xde bukti menunjukkan dia ada unsur2 haram.. maka boleh lagi minum/makan.. tak perlu tggu Jakim.. Jakim perlu pengkajian yg teliti kalau nak letak logo halal.. dan bukan 1,2 jenis mknan d malaysia ni..

musafir hilang said...

hi, CHA TIME halal antarabangsa..cube tgk link yg sy bagi..reason knape chatime kat masia x boleh tunjuk logo halal di kedai dorang..

http://www.tehtarikmemoirs.com/2011/05/is-chatime-drinks-halal.html

 

Selipar_Toilet Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review