Saturday, July 23, 2011

Petua Menghilangkan Sunburn

Posted by FadhDeela at 11:49 PM
Reactions: 
aiyoooo buka aku dah mcm anak k****g jer!! nie la akibatnyer kalo berjemur!bertelang buka aku ada putih ada hitamm hahahaha taik cicakk wooo!! hahaha sebenarnyer tadi opis aku ada buat BBQ alah2 Family Day laaa aku kena jadi tukang membakar sosej!! bakar sosej yang terbakar muka aku!! cuaca skrg nie dah la panas tak ingggattt!! aiiyooo mak ayahhh hitamm dah muka anak ayah nie!! aku rasa muka aku skrg dah duk tepi bara api jer nie..esok nak g beli bedak sejuk la bg sejuk sikit mukanyer!! aku ada gugel sikit2 utk dapat petua nak hilangkan sunburn!!

GUNA POKOK ALOE VERA
…atau mana lain pokok lidah buaya!

potong pokok lidah buaya tu..nnt ada lendir akan keluar so lendir tu la yg kena sapu kat muka yg sunburn..muka yg bahang tu sure terasa sejukk jer!! nyamannn

PAKAI YOGURT PUN BOLEY..kalo yogurt perisa mcm mana nie??kang semut lak geget! huhu

Yogurt + Cucumber: Blend some cucumber paste with yogurt and use it as a mask. You can focus it more to areas of the eyes as well to freshen up your eyes. This recipe can tightened your skin and help reduce sunburn on your skin.

Yogurt + Honey + Egg Yolk: Mix all three ingredients together. Use one teaspoon of honey and a tablespoon of yogurt. Use the mix and apply it all over your face. Avoid the eyes, however. When it dry up a little, rinse your face with lukewarm water.

PAKAI TEMBIKAI? silap2 termakan lak tembikai tu..aiiyookk!

Tembikai boleh menyejukkan kulit anda yang terbakar sinar matahari. Hiris nipis tembikai lalu tekan-tekan selama 20 minit pada wajah yang sudah dibersihkan, lalu bilas. Tembikai mengandungi zat astrigen yang bermanfaat sebagai tonik dan mampu menyejukkan wajah yang terbakar kerana matahari.

MAYONIS?? bukan ke MAT SALLEH bawak mayonis datang malaya?

SELEPAS berjemur lama di bawah sinaran matahari, sapu sedikit mayonis pada kulit dan anda akan dapat rasa kesan kelegaan.Mayonis juga mengandungi cuka yang membantu mengurangkan kesan kulit terbakar akibat sinaran terik cahaya matahari. Ditambah pula mayonis yang disimpan dalam sejuk apabila disapu pada kulit mampu menyejukkan kesan terbakar pada kulit.

Bedak Sejuk?? mmg mujarab masa waktu sekolah duluuu bile berjemur kat padang!

ambik beberapa biji bedak sejuk nie bubuh air sikit lenyik2kann kemudian sapu seluruh muka..buat selalu br cepat baikk

semua xdok kat umah waktu2 sekarang nie!!! so ape mahu wat???tampal jer la tisu basahhh kat muka wat tido mlm nie..hihihi esok jer la aku g cari bedak sejukk br leh tempek kat muka nie!

6 comments:

Ibnushukran said...

hari tu baru kene sunburn, g melaka, g mandi air terjun kt kedah, n welding.. try pakai vaseline losyen tu, 2 hari je kulit kering lps sunburn tu terus hilang..

padle said...

aku pakai sunblock brand ape tah smlm taim pegi bukit cerakah,tapi still kene sunburn gak..dem2

fadhdeela said...

Ibnushukran: btol2 mmg berkesan!! alhamdulillah deela try pakai..nmpk ok dah sikit muka nie :) time kasih

fadhdeela said...

padle: tu la..nie dah mcm dayang senandung dah nie :P

Yaya Torres . said...

akak , saya ni aktif sukan dekat sekolah , and saya jugak pakai cermin mata . one day ni kami kena pergi lawan , memang hari tu terik gila . balik rumah bukak tudung ada bekas . sedih gila then bukan spek lagi teruk . dari mata sampai atas dahi putih dari hidung ke bawah dagu hitam . berbelang muka saya ni . muka saya sekarang dah lembut balik cuma warna kulit saya tak berubah pun . hitam putih :/ cuba bayangkan bila saya bukak cermin mata ni ? buruk kan ? sedangkan saya ni bila keluar tak pakai cermin mata . so , saya kena apply apa kat muka ni supaya tona kulit saya sekata semula ?

fadhdeela said...

Yaya Torres: Alamak..kesiannye awk! pasni kalo nk berjemur bawah matahari sila apply sun block cream dulu tau..hihi

 

Selipar_Toilet Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review