Tuesday, March 29, 2011

Bakal isteri ku Sudah Tiada Dara!!

Posted by FadhDeela at 8:43 PM
Reactions: 
Kontroversi tol tajuk aku...aku nak kongsi pengalaman kawan aku ngan korang smua..dah sbln aku simpan entry nie sbb aku xtau nak mulakan dari mana..ermmm bismillahirahmanirahim...kwn aku MAN bkn nama sebenar yang aku kenal melalui internet nak kongsi cite dgn aku..bnda nie berat bg dia nak citer kat org yg dia kenali sbb ia akan mengaibkan bakal isterinya..
pada suatu ari burung pun berkicauan *dialog cite hantu kak limah* hahahahaha main2 lak aku nie..ok2 cite dia mcm nie..kwn aku nie bgtau dia ada bnda nak bgtau aku and nak tnye pendapat aku..
dia dan bakal bini dia akan melangsungkan perkahwinan thn nie..mereka dah kenal lebih dr 2thn..dah sthn tunang..yg sedihnyer bakal bini dia br wat pengakuan yg dia dah TAK DARA lagi...huhuhu OMG!!!! bnda yg sensitif wooooo..aku mula2 dengar pun aku xtau nak kata ape..aku suh dia solat n mintak pertunjuk ALLAH..wat solat istikarah..
seminggu lepas tu man msg aku lg dia mengadu ngan aku...dia xtau nak teruskan ke x majlis perkahwinan dia..dia sygkan tunang dia tp dia xleh lupakan ape yg tunang dia telah smpaikan..
aku ckp la ngan dia kalo dia syg kan minah tu aku suh dia terima tunang dia tu seadanyer lupakan kisah silam jgn ingt ape yg dah berlaku perkara lepas...dia kadang2 rasa bakal bini dia tu mcm nak kena kan dia sbb dah lama blaku br skrg dia bagtau bnda sebenar..lgpun dia xleh nak putuskan pertunanan dia sbb dah siap sgala persiapan..dan dia xnak memalukan keluarga dia..every day dia akan msg n kol aku...waaaaaaaaa aku lak streeessss!! mcm mana nie??? aku xtau nak wat ape aku hanya leh mendengar masalah ko jer tp aku xleh nak tolong ape2..smuanyer kptsn ditangan ko..wat la solat istikarahhhh tu la yg paling terbaikkkk utk membuat kptsnnnn...

57 comments:

Fairus Bin Mamat said...

SUSAHLAH NAK KOMEN.. KALAU SAYA, SAYA PUTUSKAN SAJA...

fadhdeela said...

fairus: ermm tah la deela lak yg pening duk pikir..huhu kalo deela pun deela putuskan

Ezal R said...

kena tgk jugak, hilang dara tu sebab apa? ada sesetngh yg aku taw, hilang dara sebb bende lain cnth aktif ke ape ke. tak semestinya hilang dara mesti dah "buat"...

tapi kalau sebab "buat" and die mmg btol2 mnyesal n insaf, tak salah kalau terima sebb bg aku, sebagai lelaki, die akan "menjadi imam solat isterinya" ( menjadi pembimbing)..

n macam ko ckp gak, kalau msg2 syg, terima seadanya, yg lepas tu lepas lah, mmg dah tak akan boleh diubah..

plg penting, kena buat solat istikharah..

wallahua'lam~ (pendapat aku jer)

fadhdeela said...

ezal: lupa nak mention hilang dara means pernah bersama2 ngan lelaki..tu la aku ckp kalo dia syg dia kena terima seadaanyer minah tu..mslhnyer dia ari2 kol aku msg aku xpasal2 aku lak yg stresss huhuhu

gadis kepastian said...

huh masalah masalah

HATYCIKNUURUL said...

hari2 die kol tu jgn beralih arah plak,.hiks,gurau je,peringtan,.mntak jauh kn,.hurmm,yg CN tau la,amik iktbar dr bbrape blog yg CN bce,.org lelaki pntang bile diberitahu lambat/pd saat2 akhr ttg perkara snstif cmni,.biar bg diorg,bgtau mse mule2 knl dlu,.tp as a woman kn,mst ade sft malu nk cite kt bkal suami,.so, kt sni,.pape pon,ikut khndak hati dn iman si kwn tu,zam ek,.haa,mntak die doa dn brserah pd Allah,.lgpon,dh xlame,.cme nnti mgkin ade hkmah d sbalik kjdian ni walaupon phit bg die,.mgkin nnti ade kmanisn lpas kwen,mne tau kn,.moga2 tunang die tu dh btol2 brtaubat,.insyallah,.

huh!,.xsgke bebel kt sni,.soriee,hehe,.CN suke en3 yg berjiwe cmni,.hehe,.nice,.keep it up!,.

zamzarina said...

tumpang lalu nak c buk jugak... :)..

pada saya lom terlambat lagik kawan fadheela nak putuskan if dia rasa x seronok kan..becoz b la dah kawen..lagik susah...dia akan bayangkan tunang dia ngan lelaki tuh..itu mungkin menyebabkan rumahtangga x bahagia..kalau kawan fadheela x dpt terima sumer tuh..better stop...sebelum terlambat...tapi...if dia betul2 chentaka tunang dia..lupaka sumer..past is past...sekian..

deeya said...

ta tau la nak cakap cemane .. solat istikharah tu pasti kene buat moga ALLAH bagi petunjuk . ta bley nak komen panjang2 takot tersilap cakap .. apepun kesian kat lelaki tu . hope dia tabah :p

wath said...

kalau bakal isteri dia dah insaf..ape salahnye dia terima seadanya..daripada bakal isteri dia down nnt n wat lik mende tak elok tu..

tapi cakap senangla kan..rasenye leh paham kot..mende ni sampai mati leh ingat, sampai bile2 ade kebarangkalian di ungkit balik..ntah la..klau betul nk terima, let say lepas ni ape2 jadi, jgn sesekali ungkit pasal bende ni..

fadhdeela said...

gadis: mmg problem..ssh nak wat ape2 kptsnn..bg deela baik putuskan dr dah kawen bcerai berai..huhu

fadhdeela said...

HATYCIKNUURUL: tu la pasal..sbnrnyer tu la yg berlaku..dia pernah bgtau dia kata dia silap pilih..nape xkenal deela dulu b4 tunang..ish2 bahaya sungguh..
btol setuju..spttnyer tunang dia kena terus terang b4 g ke step yg seterusnyer :)

fadhdeela said...

zamzarina: xpe nak cibuk jer..xkisah pun hihi :P
tu la deela gtau dia kalo xsenang better putus dr teruskann huhuhu

fadhdeela said...

deeya: deela suruh dia tabah n wat solat istikarahhh tu la yg terbaikk

fadhdeela said...

wath: deela takut laki nie jer akan abaikan isteri dia nnt..ermm tah la

Anonymous said...

terima lah die seadanya .. maybe bnda mcm ni pun die sndri xduga jadi kt dri die (girl tu) .. hope die nyesal n bertaubat n berubah :) berilah die peluang.. sume org buat silap n nobody perfect .. setiap yg berlaku ad hikmahnye .. myb dengan kehidupan yg di bina bersama MAN ni nnt akan menjadikan girl tu seorg yg ber'jaya' .. .. who know kan?? so .. fikir2kn lah ..

fadhdeela said...

Anonymous: dah nasihatkann..harap mereka dapat tempuh hari2 yg akan dtg aminn :)

Pn Malatops... said...

hi dik...terlambat baca..silap2 dah kawin dah pon ek member tu..tp akk nak gak ckp...lelaki tu kene pk bebetol aper yg dia nk dlm perkahwinan..kalau keikhlasan..kejujuran..bukan bersandar nafsu semata..boleh la dipertimbangkan tunangnye tu..bimbing semula aper yg tak betol ...
cer pk yg baik2 je..luperkan yg lama..bukak buku baru..tapi kalau dia rasa dara tu sesuatu yg dia memang perlukan..baik dia bla je kot..takot nnt dah branak 2,3 mengungkit plak..

fadhdeela said...

Pn Malatops...

hai kak,
mmg dah kawen pun kak..tp dia still ym kita..tah la kadang2 mls nak layan dia ckp kita xnak dengar mslhnyer tp dia dah kawen kita mls la..skrg nie kita selalu invi ym..biar la dia ngan wife dia..doa jer yg utk diaorg :)

Pn Malatops... said...

alhamdulillah dah kawin..hope bahagia la..tp ni nasihat akk la dik..bagus awak tak lyn dia sgt..sbb pada akk..bile dah kawin ni..takyah la nak ader kawan baik yg berbeza jantina ni..tak kisahlah kt maner pon..dunia nyata ke alam maya ke..sbb byk yg buruk dr baik..lain kalau suami isteri tu kawan kiter kan..

aperpon nak kater : HI ORG KAMPONG...MELAKA BEST...!!!..yg tak best..ari ahad pon parking kene bayar..larik topik..!!

fadhdeela said...

Pn malatops: btol tu kak..pernah gak terjadi kat kwn sy..last tangkap cintun lak..bahaya nyer!! xpe la dia leh terima ke xleh terima ke diaorg dah selamat berkahwin punn

melaka mmg best tp skrg asyik jem jer!! blk mlk pun jarang kuar :P kak dah try coconut shake klebang??

Anonymous said...

Cuba tanya ngan diri dia sendiri, berapa dalam cinta dia pada tunangannya? Adakah dara tu menjadi kayu pengukur cinta dia? Kalau bukan, apa masalahnya? Memang perkara macam ni akan selalu mengganggu fikiran dia tapi pernah tak dia terfikir apa sebabnya tunangan dia berterus terang dengannya? Kenapa dia tak diamkan sahaja dan jadikannya 1 rahsia?Cuma ada 1 sahaja yang jawapan, dia cuba untuk jujur.. Dalam sesuatu perhubungan, yang paling penting sekali adalah KEJUJURAN.. Cuba bayangkan perhubungan tanpa kejujuran...
-abang mamat-

Anonymous said...

tolong saya..saya mengalami nya skg..buntu nya...YA ALLAH

fadhdeela said...

Anonymous: really?!! ermm mintak petunjuk dari ALLAH..tnye pada diri awk bole terima x semua tu??kalo awk sygkan dia lupakan perkara yg dah lepas..bagi dia peluang ke 2..tp if awk xleh lupa smua tu bincang baik2 ngan nyer..mmg bnda nie 1 bnda yg sgt berat utk diterima tp insyallah pasti ada penyelesaian..berdoa dan buat solat istikarah..

Anonymous said...

Peluang tunang dia tu utk curang ble si lelaki tu curang, adalah sgt tinggi..

Mesti laki tu msh teruna, cian dia. Semoga dia dikurniakan isteri yang baik, x kisah la tunang dia kan jd isteri baik atau org lain.

fadhdeela said...

anonymous: yess lelaki tu teruna lg dan dia sorg yg baikk..huhuhu dugaan terhebat yg dia terima..

acai said...

kalau saya..insyaAllah saya terima ...Allah maha adil..jika kita rasa itu boleh merapatkan kita pada Allah mengapa kita menjauhi...Allah lebih mengetahui dari kita..bersyukurlah...

Anonymous said...

mende yang sama berlaku pada saya...tunang pernah main dengan laki lain....paling sedih...dengan 3 lelaki.....yg pertama 5 kali..kali pertama.kena paksa....lelaki kedua...dua kali...pertama kali pon kena paksa....lelaki ketiga....3 kali....pertama kali kena paksa jugak....bila saya dgr dan tanya...sume berlaku atas kesilapan dan kecuaian tunang...kerana dia naif...dan saya taw dia naif.....cume hati ini je la yg ter sgt2 terluka...Allah saja yg taw sakit yg saya alami....

Anonymous said...

Astarfirullah, saya berada dalam keadaan yg sama. Betapa perit rasa hati bila tahu bakal isteri sudah terlanjur dgn ex nya dlu.

Sy mohon agar sama2 berdoa agar dikuatkan semangat sy,sy masih sayangkan dia, cuma sy perlu kuatkan semangat...

Allah..

muhammad zulkhairi said...

kalau sy, sy mmg pentingkn dara, klu hilang sbb aktif sukan, well leh diterima, tp klu sbb dh bersama laki, sy mntak putus n byr blk wang yg sy kuarkn tuk majlis, mmg mcm kejam, tp sy kne fikir gak psl diri sndiri, bkn selfish, example, event pmpuan pown memilih bab2 bli brg, sme gak mcm lelaki, lagi2 lelaki yg x prnh wt bnde tu, jge abad n pmpuan, bkn semua tp majoriti lelaki yg x prnh wt mmg x kn nk pmpuan bekas lelaki, it true, bkn nk wt sesiapa terasa but it reality, for me, x prnh wt cmtu kt pmpuan mmg x nk bekas org, if kawin gak n pmpuan bks org seriuzly, tht girl merana gler kawin n sy...

kai ri said...

klu sy, mmg pentingkn, bkn semua but majoriti lelaki yg x pernah sentuh ( wt bnde x baik tu) mmg x nk pmpuan bekas org, seriuzly, lelaki yg x prnh wt mmg nkkn pmpuan dara, agpown allah dh jnji lelaki baik tuk pmpuan baik, klu hilang sbb sukan, fine x kesah, lau sbb bks org sory, mmg kejam but seriuzly x nk, lau kawin gak silap2 pmpuan tu merana, mmg bnyk berlaku, laki suci kawin n pmpuan bks org, pmpuan tu hidup x bahagia slalu gaduh je n laki dy, bkn nk fikir kejam orselfish but for me yg x prnh wt n pmpuan (lantak nk caya ke x) mmg x nk, lau dh siap majlis, mmg mntak byr balik duit yg keluar, pts n majlis batal, mmg kejam but fikir, adakah anda memikirkan perassan org lain, org lain akn memikirkn perasaan anda? think? sory if baca n sakit ati but it just pndangan n isi hati sy.... tetapi fakta, majoriti pmpuan kawin n laki suci, hidup x bahagia, gaduh n akhirnya cerai, klu x cerai laki kawin lebih..... terpulang nk caya or sakit ati but it's true.. fikirkn la whi kaum hawa..... mmg btol adam wt jht trhadap hawa tp adakah kita lupa, kita ada iman, sbb itu solat jaga n mostly pergaulan jaga, sbb itu islam suruh jaga batas pergaulan, ag 1, bkn nk sokong lelaki but hawa fikir cara pakaian anda, anda yg mnyebabkan adam bertindak liar..... so don't slhkn adam 100%, islam sudah menetapkan cara pemakaian. renungkan, sekali lagi maaf jika ada sesiapa terasa.... ikhlas luahan dari hati n pnt fikir gak hahaha...

fadhdeela said...

acai: sorry lambat reply..mungkin bnda xblaku pada kita so kita xtau ape perasaan org tu..terpulang kat individu..

fadhdeela said...

Anonymous: Sorry lambat reply..ermmm berat ape yg awk hadapi..tah la sy xberani nak komen ape2 sbb bnda nie xblaku dlm hidup sy.sy cuma bgtau keadaan kwn sy saje. semoga awk dpt hadapi bnda nie dgn sebaik2nyer

fadhdeela said...

Anonymous: Sorry lambat reply..Sabar la..Insyallah setiap kebaikan awk akan dibls ALLAH. Bg peluang kat bakal isteri kamu tu..mungkin dia mnjd yg lebih baik dari org lain.. Insyallah

fadhdeela said...

muhammad zulkhairi: masing2 ada pendapat masing2..kita tiada di tempat org tu kita hanya bole bg pendapat dan semangat kpd nyer..Semoga ape yg berlaku menjadi iktibar utk kita smua..Insyallah

Anonymous said...

Yahh,, memang cun lah ngan situasi aku,,, ni gf aku yg aku tnggalkn sbb study jauh, balik2x dia ngaku sndiri yg dia xda dara dh,, hancur hati beb!!! Aku mmg cinta mati kt dia,, tp bila drenung balik, yg bakal bini aku nie dh d'rasmi' dek org rasa x puas hati plak,,, aduh2x,,, rasa aku nk lanyak jee mamat tue,,

Anonymous said...

ish3..ape nk jd..aku pn penah lalui jgak..bekas xgf aku ckp kne rogol..aku pn selidik la tnye fmlynye..mmg betul bb die kne pukau dgn minyak pengasih..akun trime la..tp lme2 xsedap ati n aku tnye lg..last2 die bgtaw selepas kejadian tu..die ade couple dgn sorg laki..die penah terlanjur sebyk 2kali..aku ape lg..naik angin la..terus aku putus..sakit betul ati ni..sekarang bg aku..nk cari duit susah tuk wat hantaran yg makin mahal..jd xberbaloi kalau dpt istri yg da penah main laki lain..

Anonymous said...

dah dekat setahun post saya...kahwin juga akhirnya, walaupon sayaterima je ketentuan, tpi jauh di sudut hati terasa gelap dan kosong....sbb saya terasa cintakan org lain tetapi fizikal yang sama...kadang2 terpikir kenapa saya bodoh2 cintakan dia...sbb hakikat wanita bila pernah bercinta...cinta nya xpernah sama dgn apa yang pernah diberi dan yang akan diberi..sini je la tempat luah perasaan...saya xnak ape2 balasan pon dari perkahwinan ini...cume harap jadi suami yg baik...dan butakan hati...terima kasih wahai isteriku...kerana hancurkan hati ini...sehingga terasa hati mati.....

fadhdeela said...

Anonymous: alamak..sedihnye! tah laa xtau nk ckp bnda2 mcm nie..yg penting iman seseorg.. Ya Allah smoga engkau pelihara kehormatanku.. ia hanya utk bakal suamiku..amin!

fadhdeela said...

Anonymous: kalau awk dah maafkan dia xsalah awk nk terima dia dan bg peluang kedua tp jika masih perasaan itu menghantui awk better awk lepaskan dia dgn cara yg baik..nnt dah kawen jd lg ssh..harap awk dpt tempuhi dugaan ini..insyallah

fadhdeela said...

anonymous: mulia nye hati awk..harap isteri awk tu sedar dgn kebaikan awk dan terima awk sbg suami nye..sy doakan semoga awk bahagia hingga ke jannah! amin..

Anonymous said...

assalamualaikum.. sy nk mntak pndpt..bf sy mngaku pnh trlanjur ngn ex tunang dy..bbrape kali..kami pulak ade plan nk kawen lagi 2taun..n utk pengetahuan sy msh mnjga khormatan saya.
sy dah buntu skang ni..nak truskan ngan dia or x..mohon bg pndapat..terima kasih..

Anonymous said...

assalamualaikum.. sy nk mntak pndpt..bf sy mngaku pnh trlanjur ngn ex tunang dy..bbrape kali..kami pulak ade plan nk kawen lagi 2taun..n utk pengetahuan sy msh mnjga khormatan saya.
sy dah buntu skang ni..nak truskan ngan dia or x..mohon bg pndapat..terima kasih..

Faresha Johan said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Sebenarnya dara itu penting bagi melihat sejauh mana perempuan itu menjaga kesucianya. Memang senang mereka berkata sudah terlanjur boleh bertaubat. Tapi pada para bakal suami lebih baik selidik dahulu bakal isteri. Ini kerana berkaitan dengan keturunan. Maaf cakaplah senang cerita perempuan yang tiada dara ni perasaanya sudah kosong. Suami perlu jadi tabah sahajalah sebab segalanya sudah diserahkan kepada orang lain.. Saya bercakap atas pengalaman saya yg berkahwin dgn perempuan yang ada anak tidak sah taraf.

Anonymous said...


Sejak post January 10, 2013 12:25 AM, dah satu tahun 6 bulan dah....dah kahwin, dan dah pregnant dah bini....soon akan ade anak. Patut dapat award oscar sbb aku pandai berlakon dan tahan perasaan. If sapa2 pernah tgk SALT, time suami kena bunuh depan mata angelina jolie x tunjuk sebarang perasaan...tpi tu berlakon....ni betol2 punyer....sampai sekarang aku x taw nak nama kan perasaan jenis ape yg aku tgh rasa setiap hari setiap saat....up to a point aku tgk porn pon xde selera...seriusly hati dah mati...im a;ready dead before i die...just imagine you had to genuinely smile happily when you see someone slaughter your family , the situation is exactly the same...i could have so much brighter future with someone else...Im so hurt up to a point if i face my god ALLAH, i would scream i dun want anything literally anything from my marriage!....sorry semak kan blog you....i dun know where to scream my pain...

FadhDeela said...

ramai yg memberi pendapat mengenai isu ini..masing2 ada pendapat masing2. kalo boleh terima kisah silam org yg kita sayang terima dgn hati yg terbuka. ttp kisah lama buka kisah baru. tapi kalo kita tidak boleh terima kisah silam pasangan kita better berterus terang dan cari jln hidup yg lebih sempurna. Kadang suatu percakapan itu sungguh mudah tetapi org yg menanggungnya hanya ALLAH saje yg tahu.
Balik pada hukum ALLAH. Kita serah semuanye kpada ALLAh mintak petunjuk nya. Wallahualam :)

Anonymous said...

Hi...im sorry... im a chinese but malaysian...sya dah bercerai dua thn dgn isteri pertama yg sgt sikapnya amat teruk..well...we just skip it...and recently i dah kenal seorang malay girl yg agak imam pd agama islam..she did told me everything bout religion and im a fast learner...mmg sya bernekad nak kahein dgnya...as so far famili nya pun terima apa yg sya lalui and as i know my gf had tunang twice tapi terputus dan x ada hubungan bersetubuhan...that make me not believe even she is swear with the name of god...anyhow...sya tak seksa ttg kisah silamnya...tapi sya seksa klu kejujuranya adalah pembohongan...nilai JUJUR adalah amat penting...dia juga pena redha buktikan daranya kpd saya sebab i tak percayala...that is so touching me...but at last in the name of god ALLAH...sya nak dia bahagia..so i will forget bout the dara cause...kita ni hanya hidup berapa puluh thn saja d dubia ni...the most important is happy and happiness...to all my friends...klu isterimu dah menjadi ibu dan bini yg baik...menghargainya sepenuhnya...because i had a terrible ex wife yg penagih and selalu curang without my acknowledge...luckily at last i divorce with such evil and met such angel...menghargailah keluarga my friends

saya lelaki said...

Assalamualaikum , saya dah 3 tahun dgn gf saya ni dan pada awal permulaan percintaan dia telah pun berlaku jujur bahawasanya dia telah terlanjur sebanyak 5 kali dgn 2 lelaki . Lelaki pertama sebanyak 3 kali dan lelaki kedua sebanyak 2 kali . Pada awalnya agak sukar utk saya terima tapi saya terima juga dan kadang2 tu sakit itu akan datang bila kamk bergaduh . Ikut hati nak je aku putskan dja tapi aku tak tahu kenapa aku sayangkan dia mungkin sebab aku ni jenis setia orangnya . Lagipun family masing2 dah tau dan kami mgkin akan bernikah pada tahun hadapan tapi saya still rasa sakit itu bila bergaduh . Dan dia masih belajar dan tdk bkn lah dalam keluarga yg berada tetapi hanya sederhana . Tak susah sangat dan tak senang sangat . Aku bukan nak cakap apa , kalau dia buat dgn lelaki lain belakang aku pun . Aku takkan tahu sebab pepek dia mmg dah lobos . Tapi aku kadang2 mcm percayakan dia and kadang2 tak percayakan dia . Its complicated right ? Haha . Aku pun tak tahu mcm mana nak teruskan sebab aku ni susah nak cari perempuan lain & family and rakan2 semua dah tahu kami bersama . Jadi saya nak minta pendapat rakan2 tentang cerita saya ini . Wallahuaalam

saya lelaki said...

Assalamualaikum ,nasib saya pun sama seperti cerita di atas , saya dan gf saya dah dekat 3 thaun bersama dan mgkin melansungkan perkahwinan pada tahun hadapan . Pada awal percintaan dia telah pun berlaku jujur bahawasanya dia pernah terlanjur sebanyak 5 kali bersama 2 lelaki . Lelaki pertama sebanyak 3x dan lelaki kedua sebanyak 2x . Pada awalnya mmg susah utk aku terima tapi akhirnya aku terima juga walaupun sakit nya tuh disini . Haha .tapi walaupun dah 3 tahun bercinta , kadang2 tu benda tu akan datang balik meracuni fikiran aku . Tapi aku masih sayangkan dia mgkin sebab aku ni seorang yg setia . Setiap kali kami bergaduh besar aku akan fikir betul ke aku nak teruskan dengan dia ? Tapi disebabkan aku seorang yg setia aku akan teruskan hubungan even x contact seminggu dua . Each family dah kenal each other dan kawan2 semua dah tahu kami bersama . Dia masih belajar dan tggl di rumah sewa teres . Aku bukan tak percaya cuma kadang2 aku ter over thinking kalau2 dia buat job and buat dengan lelaki lain disebabkan duit , aku takkan tahu sebab pepek dia mmg dah lobos betul tak ? Tapi ni just overthinkin aku je . Tak pernah kantoi or apa2 pun . Sebab dia bukan dari family yg senang and bukan dari family yg susah . Sederhana tapi mgkin kos sara hidup skrg ni tggi and perbelanjaan harian melebihi dgn duit yg dia ada . Aku just overthinking tapi aku tak rasa la dia buat and kalau dia buat pun bukan aku tahu pun sebab dah pernah kena kan ? Haha . Jadi kt sini aku nak mohon oendapat rakan2 semua sama ada nak teruskan atau tinggalkan ? Tapi aku susah nak tinggalkan dia .

Anonymous said...

Hehe. Ada lagi ke perempuan yang tak ditebuk tupai? Perempuan kalau belum ditebuk tupai memang peliklah. Perempuan yang belum ditebuk ni sebab tak lawa sebab tak ada orang nak tebuk. Yang sekolah agama, ustazah pun ditebuk. Apatah lagi perempuan biasa.

Anonymous said...

saya juga lelaki...bagi saya kalaupun dia sudah terlanjur, terima lah dia seadanya..manusia buat silap, yang penting dia sedia untuk berubah. tiada manusia yang sempurna, malah mungkin dia pun lebih baik dari kita. memang akan sakit hati kalau asyik difikirkan keburukannya, maka kenapa tidak kita lihat kebaikannya pula?

Anonymous said...

sy telah kawin dgn prmpuan xde dara, dah 16 tahun tp smpai hari ni masih mnghantui fikiran, tiap2 hari woo.., klu tgk org kawin trasa jealous smcm jer, directly wife sy ckp dia brzina dahulu, skrg sy nak kawin tp x mampu,sy bkn org jahat, x prnah brcouple..., trasa gelap dunia.aduuh... sedih...

Amirul Husni said...

Apa maksud perasaan sudoh kosong??

Anonymous said...

Kalo aku tahu dah ditebuk. Aku pon pujuk dia tebuk lagi dgn aku sendiri. Hantaran pon murah saja maa. Diskaun maa. Dia kena setuju ler. Aku tebuk tp pakai kondom. Hihihi

Anonymous said...

saya pn bru dpt tau...baru die brterus terang dgn sy..tp xtau la nk buat cmne

Anonymous said...

xkena batan idong sndri boleh ckp la.. some say so..sekadar ingin berkongsi pendapat, sy xda apa2 pngalaman sebelum cuma nk muhasabah diri semata.kepada pihak lelaki, cuba selak sejarah hidup, prnah x merosakkan pompuan contoh g/fren.. majoriti kt sini akn dpt jawapan, so tnya diri patot ke x? klu xda maknanya lelaki tu seorg yg amal maaruf nahi mugkar..tetapi kalau dapat jgk pompuan yg dh xda dara, xkan x terlintas kenapa Allah kirimkan seorg perempuan mcm tu, ada hikmah dsebalik..
pasangan yg DARA excellent pon ada becerai.. Balik pada hukum ALLAH. Kita serah semuanye kpada ALLAh mintak petunjuk nya. Wallahualam :)

Zeera Hisam said...

Pada pendapat saya, ada dara atau tidak itu bukan pengukur segalanya. Tak semestinya ada dara, kau akan bahagia dgn dia sampai mati kelak dan tak semestinya tak ada dara tu perangai mcm bohsia sampai mati nnt. Setelah bertahun couple, putus sbb tak ada dara? Kehinaan yg melampau bg sesetengah wanita yg sudah berubah. Lainlah kalau dahi prrempuan tu tertulis "tak ada dara". Tu baru betul malu kalau terima. Allah tutup ain dia mcm mana Allah tutup aib korang. Kalau betul dia murahan, nak buat apa dia tinggalkan yg lama, lepas tu terima lelaki yg lebih baik untuk dia setia sampai mereka berkahwin? Mcm tu juga org yg baru berhijrah nak pakai tudung. Even dah pakai tudung sekali pun, tetap org boleh bayangkan kalau dia bukak tudung dia. So please kaum adam, dia terima buruk baik korang, terima untuk jadi isteri & ibu untuk anak2 korang, jaga makan minum dgn sempurna itu sudah cukup. Remember, tak semestinya ada dara, hati budinya suci. Dan tak semestinya tak ada dara, hati kotor selamanya.

 

Selipar_Toilet Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review