Thursday, February 24, 2011

Kejap pakai tudung kejap xpakai...

Posted by FadhDeela at 2:18 PM
Reactions: 
ish2 pelik sungguh la..dah lama aku nak wat entry pasal on off pakai tudung nie..nape aku nak cite pasal bab nie..aku nie bkn la ustazah pun nak discuss pasal tudung nie tp smuanyer pernah berlaku disekeliling aku..

situasi 1: masa sek kwn aku A nie jenis free hair pakai tudung pun time sek jer..liat nak solat tp dia sgt baikk seorg kwn yg baikk..kwn B nie pulak sorg yg xtinggal solat..sentiasa pakai tudung..dia seorg kwn yg sombong n memilih kwn!!! B nie slalu la perli2 A sbb xpakai tudung n sebagainyer..so skrg masing2 dah bkeje ape yg memeranjatkan aku skrg B dah menjadi seorg FREE HAIR!!! Seksii!!! manakala A lak still mcm dulu tp dia xde la seseksi B...mcm mana tu??huhuhu *jgn mengata org..ALLAH bayar cashh!!*

situasi 2: kwn aku jugak..masa sek pakai tudung kuar bandar pun pakai tudung tp skrg blajo kat Universiti & berkeje menjadi seorg yg on off pakai tudung..bile blk kg jer pakai tudung sbb takut mak marah..mcm mana pulak yg ini??

Situasi 3: pakai tudung sbb takut BF/Tunang marahhh..pulakkk!!!!!!! nie aku xleh blahhhh harus ke keadaan macam tu leh terjadi??ish2!!
Kenapa kita kena pakai tudung???aku xde la baik sgt tp ape yg aku tau kita pakai tudung utk menutup aurat!!kita pakai tudung sbb kita takut pada ALLAH bkn pada sape2... Meh kita renung2kannn!!

over tau yg nie!!!

Allah s.w.t. berfirman: “Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya… Hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka.”
[Surah al-Nur, ayat 31]
Di antara ciri wanita beriman ialah dia memakai tudung setiap kali apabila keluar. Ini kerana memakai tudung bukan satu fesyen atau kehendak bebas tetapi merupakan perintah Allah. Wanita yang sekejap memakai tudung dan sekejap tidak, dia sebenarnya sudah ada kesedaran tentang hukum memakai tudung, hanya kadangkala imannya lemah sehingga dia terikut kepada nafsu yang enggan memakai tudung. Abg Fad tidak berminat dalam persoalan dosa atau tidak, sebaliknya lebih berminat kepada memberi saranan agar beristiqamah bertudung setiap kali keluar rumah. Seterusnya Abg Fad sarankan agar beliau bersahabat dengan sesama muslimat yang beristiqamah dalam mentaati perintah larangan Allah, kerana sahabat yang soleh/solehah memainkan peranan yang penting untuk memberi motivasi kepadanya menjadi solehah juga.

ko try usha sini..tgk artis *noraliah lee* nie aku xtau status dia pakai tudung ke x sebenarnyer??

24 comments:

wida said...

Gmbr org pkai skirt tp pakai tudung ni mmg betul2 x paham..
org mane ni?

nursalwa said...

ishhh aper kes plak tue pkai tudung ngan skirt pendek.. pkai tudung ngan skirt belah.. diorang nie xphm maksud menutup aurat kan.. bl kata tutup aurat diorang pikir tutup rambut jek..

JIJI YU said...

aku pon cam membengang jgk jumpe orang cam ni

Shibam Jelita said...

semua mereka mendapat hidayah dari Allah S.W.T, amin

e F a said...

pakai tudung kena ikhlas, dan hanya kerana Nya....
dan bukan memakai tudung atas sebab2 lain...
kalau pakai tudung tapi baju ketat, baik tak yah kan?
efa pun bukan tentu baik lagi... tapi harap memperbaiki diri yg bnyk kekurangan... :D

ayyu Hasmayyu said...

x patut..mmg x ptt.huhu

aQi + GenGkey said...

ngaa~~~
gambaq yG last skali tu cam mngundang kemurkaan Yg Maha Esa je..
ish3..
sunggoh x patut..

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

cm cilakak je org cm ni..lalala

MiSs F.A said...

da ramai org mcm ni. kjap pkai tudung kjap x pkai..doakan sje mreka di beri hidayah :D

Edy Zaidi said...

org sekarang buat tudung ni as fesyen, bukannya kewajipan

Mohamadazhan hjDesa said...

macam2 kan, kejap tutup kejap buka. susah nak jaga mata ni :)

fadhdeela said...

wida: tah la wida..mcm wat main2 jer..deela ambik kat gugels!!

fadhdeela said...

nursalwa: tah la..harap mereka dapat hidayah la..deela pun harap dpt memperbaiki mana yg kurang!! :P

fadhdeela said...

jiji yu: deela nie lg la kwnn sndiri tu..tegur tp wat xtau jer huhu

fadhdeela said...

shibam jelita: insyallah la kak! :)

fadhdeela said...

efa: btul tu..insyallah sesama la perbaiki kelemahan kita :)

fadhdeela said...

ayyu: mmg pun..tah la mereka2 nie.. :)

fadhdeela said...

aqi: deela pun xtau la sape budak tu!! ambik kat gugels

fadhdeela said...

A.F.A: huhuhu hope diaorg mendapat hidayahh :)

fadhdeela said...

miss F.A: Insyallahhh :)

fadhdeela said...

edy zaidi: harap la mendapat kesedaran.. :)

fadhdeela said...

mohamadazhan: nie cite pasal mata ke pasal tudung??terkompius lakk :P

faiqah said...

i like ur entry..:)

NATASYA said...

ape bodoh pakai skirt tapi pakai tudung?! oh man! what's wrong with Islam now?!!!

 

Selipar_Toilet Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review