Saturday, January 8, 2011

Resipi Kuih Apam Warna-warni..

Posted by FadhDeela at 8:34 AM
Reactions: 
nie la kuih apam kaler2!!

tau x kuaih apam warna warni nie yg mana 1??hahahaha nape erk aku nak wat enrty pasal resipi lak nie??hihihi pg nie kena keje!!! ari sabtu kena keje kena bgnnn awal!!..tension tol..baru nak lepak2 kat umah golek2 kat katil baru tp tinggal harapan jer la...
pagi nie aku beli bekpes utk student2 aku *bajet cikgu!* (staff ada english class) nasi lemak ngan kuih apam kaler2 nie..sedapnyer apam nie!! lembut jer xmanis lak tu..syokk jer nak mkn *aku nie kureng manis sikit*
so aku nk mintak tolong makcik gugels mcm mana nak wat apam kaler2 nie..meh usha jap!

Bahan-bahan ( Dalam 50 biji papercup kecik )
  • 250 gm gula (kurangkan kalau tak nak manis sangat)
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 200 ml susu segar
  • 300 gm tepung gandum
  • 1 sudu kecil ovallate
  • Pewarna (ikut suka)
  • Acuan kertas (paper cup) secukupnya

Cara-cara

  1. Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
  2. Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
  4. Masukkan ovallate dan pukul lagi.
  5. Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
  6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika nak guna 3 warna then bahagikan kpd 3 bahagian).
  7. Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaupbalikkan hingga warna sekata.
  8. Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya).
  9. Letakkan paper cup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut.
  10. Kukus selama 10 - 15 minit (bergantung kepada saiz paper cup).
  11. Siap untuk dihidangkan sebagai minum petang ataupun sarapan. Bawak bekal pun boleh...!!
senangkannn????!! meh la cuba leh bawak bekal bg kawan2 mknnn!
Selamat Mencuba!!!

8 comments:

eqbalzack said...

teknik terbaek makan apam..."auuuwwmmmm"...hehehe

fadhdeela said...

ada teknik erk kalo nak mkn apam!! hihi :P

NINIEZANE said...

hi...sy ade tag awak kt sini...http://niniezane2009.blogspot.com/2011/01/lucky-giveaway-by-cik-dya.html

shamsiah shamsuddin said...

wah..leh berkunjung ke umh baru akak sambil menikmati apam...
lalalalaaa..
wink2..

Fairus Bin Mamat said...

Apam memang best.. :)

fadhdeela said...

shamsiah: bole2 kalo nak dtg gtau la :P

fairuz: sedapp!! try la wat.. hikhikhik

kentangkiler said...

sedappppppp!!!! nak skett hehehe

fadhdeela said...

kentangkiler: nnt kita try erkk..hahahaha

 

Selipar_Toilet Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review