Wednesday, December 29, 2010

Dia kentut BUSSUUKK...

Posted by FadhDeela at 2:58 PM
Reactions: 
puas giler muka pas kentut!!...

msti nak tau nape aku wat entry nie kan??hahahahaha aku wat pasal KENTUT nie sbb td time naik lift ada seseorg mamat nie melepaskan bomm beracunnn!! hahahahahaha pastu wat muka cover!! nak kata aku la tu...mukakakkakaka ko ngan aku jer kot dlm lift tu *xde bang rahsia kita berdua*..hahahhahahahaha
SalasiLah kentut:
Kentut nih berasal dari gas yang kita telan, gas dari darah pergi ke usus, gas dari reaksi kimia dan gas yang dijana oleh bakteria dalam perut...korang mesti dah tahu kan dalam perut kita ada bakteria kan...kan..kan...

Korang perasan tak kenapa kentut yg busuk itu tidak berbunyi?:
Salah satu sumber kentut adalah bakteria. Fermentasi bakteria & proses pencernaan memproduksi panas, hasil sampingannya adalah gas busuk. Ukuran gelembung gas lebih kecil dan hangat dengan produk metabolisme bakteria yg berbau busuk. Ini kemudiannya menjadi kentut, walau hanya kecil volumenya,tapi SBD (Silent But Deadly).

Berapa banyak kentut diproduksi sehari?:
Rata-rata setengah liter sehari dalam 14 kali kentut.

Apakah setiap orang kentut?:
Sudah pasti, kalau masih hidup. Sesaat setelah meninggalpun orang masih boleh kentut. *ngerinyer kalo org dah mati pun leh kentut*

Selain makanan, apa lagi penyebab kentut?:
Udara yang tertelan, makan terburu-buru, makan tanpa dikunyah, minum `soft drink`, naik pesawat udara (kerana tekanan udara lebih rendah, sehingga gas di dalam usus mengalami ekspansi & muncul sebagai kentut).

Apakah kentut sama dengan sendawa, tapi muncul dari lain lubang?:
Tidak.... sendawa muncul dari perut, komposisi kimianya lain dengan kentut. Sendawa mengandung udara lebih banyak, kentut mengandung gas yang diproduksi oleh bakteria lebih banyak.

Kemana perginya gas kentut kalau ditahan tidak dikeluarkan?:
Bukan..tetapi diserap oleh darah, bukan hilang kerana bocor..Tapi bermigrasi ke bahagian atas menuju usus & pada gilirannya akan keluar juga. Jadi bukan lenyap, tapi hanya mengalami penundaan.

Mungkinkah kentut terbakar?:
Boleh... Kentut mengandung metana, hidrogen yg combustible (gas alam mengandung komponen ini juga). Kalau terbakar, nyala-nya berwarna biru kerana kandungan unsur hidrogen.
Apakah kentut itu asid atau neutral?:

Asid, kerana mengandung karbondioksisa (CO2) & hidrogen sulfida (H2S).

korang kentut bussssuukk x???!! baikk ngakuu.. selekeh sehh!!

6 comments:

monica said...

hehehe..sy kentut x busuk.. :P *tipu*

ShaZa's said...

ape lak selekeh dilaa...nk buat cmner dah nk terkentuttttt..xleh ditahan2 da hahahahahaha

Mummy Dasy said...

x ah wangi weyyyyy... kdg2 x berbau wakaka

fadhdeela said...

monica: Yeke??mcm pelik jer..hihi
kak sha: hahahahaha saje jer bajet kentut org wangi :P
mummy dasy: yeke wangi??letak perfume ke??hihi

Ciki said...

ala, xkn owner ni kntutu wangi? huhu... nak membodek ni.. huhu

fadhdeela said...

ciki: owner nie kentut wangi *konon* hahahahaha :P kalo busuk pun kita jer yg bau.. hahaha

 

Selipar_Toilet Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review