Wednesday, November 10, 2010

Lelaki mintak maaf dapat membuat jantung Wanita sihat!!

Posted by FadhDeela at 9:11 AM
Reactions: 
ehsan gugelz

"terkejut jugak aku bile statement nie kuar tp bile dah kajian dilakukan so kena la kita terimanyer..mungkin jugak btol sbb wanita nie suka kata2 yg dpt memberi semangat kpd mereka..kpd LELAKI..kalo sygkan pasangan anda jgn la lupa untuk ungkapkan perkataan MAAF tu..xsalah dan xjatuh ego nyer bile mengaku kita bersalah..sama jugak ngan kaum hawa jika kita wat salah jgn la lupa untuk meminta maaf.."

Walau marah macam mana kita dekat seseorang itu, kita jangan pernah melupakan 2 kata ajaib iaitu “terima kasih” dan “maaf”. Mungkin bagi kalian perkataan ini tidak membawa maksud apa-apa, tapi tahukah kalian bahawa hanya dengan meminta maaf kepada perempuan dengan ikhlas dapat membantu memanjangkan usianya.

Mengucapkan ‘maaf’ mungkin sangat susah dilafazkan kebanyakkan orang terutama lelaki. Akan tetapi, kajian ilmuwan dari Massachusetts University membuktikan, meminta maaf yang ditujukan pada seorang perempuan boleh meningkatkan kesihatannya terutama jantung.

Perempuan yang mempunyai sifat kelakuan kasar atau menyakitkan dari orang lain boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah yang dapat memacu risiko serangan jantung atau stroke. Namun ketika mendengarkan kata ‘maaf‘ dapat menurunkan tekanan darahnya dan secara automatiknya dapat kembali normal sekitar 20% lebih cepat.

Sebaliknya tekanan darah laki-laki akan 20% lebih lama untuk pulih setelah mendengar permintaan maaf kerana mendapat perlakuan tak tenang. Hal ini menunjukkan seseorang lelaki cenderung bekerja lebih keras setelah mendengar pengakuan bersalah.Kajian ini dilakukan ilmuwan di University of Massachusetts Medical School di Worcester, AS.

Kajian mengukur tekanan di astolik dari 29 orang lelaki dan 59 perempuan.Tekanan darah yang diukur dalam kajian ini adalah tekanan darah di astolik, iaitu tekanan dalam darah antara detik jantung atau tekanan dalam arteri-arteri ketika jantung istirehat setelah penat 'bekerja'.

Jika tekanan terlalu tinggi, ia dapat meningkatkan kemungkinan stroke atau serangan jantung pada orang tersebut. "Jadi,sayangilah pasangan kalian.Jangan lupa berterima kasih dan meminta maaf"

2 comments:

Encik MT said...

minta maaf ya...haha!

fadhdeela said...

TQ Encik MT..jantung kita sihat ari ni.. :P

 

Selipar_Toilet Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review